Любомир Галчев вихри ремонт за 2,1 млн. лв. в центъра на Дупница, 1 г. след първата копка вътре е като катакомба

Фирма "Галчев инженеринг" взе поръчката за ремонта на Младежкия дом в Дупница. На снимката кметът Методи Чимев разговаря с управителя Любомир Галчев на първата копка на проекта.

Вход свободен в Младежкия дом в Дупница, който вече от 1 година е арена на грандиозен ремонт за 2,1 млн. лв. След като замръзна през есента, работата беше подновена преди около седмица- две.

Вчера установихме, че достъпът до помещенията е свободен. Подстъпите и самият Исторически музей са като Аврамов дом. Около обекта има ограждения, но от едната страна от към Градската градина няма нито мрежа, нито ограда и свободно може да се влезе вътре. Кратка разходка на първия и втория етаж на музея показва, че почти нищо от вътрешното преустройство не е извършено. Избит е подът, всички врати, има разбити стени и наченки на изграждане на новите помещения, които са предвидени по проект.

Припомняме, че на церемонията по първа копка в края на април 2021 г. управителят на фирмата изпълнител „Галчев инженеринг” Любомир Галчев даде заявка, че строителството ще приключи за 6 месеца. Година по- късно обаче проектът е много далеч от финала. Спънка в начинанието се оказа и стар проект за преустройството, по който изскочили несъответствия. Той бил разработен през 2010-2011 г. и не отговарял на най- новите изисквания в строителството, което наложило да се доработва. Поставеният срок за изпълнение иначе е 30 месеца. Несъответствията касаели ел. инсталацията, отоплителната инсталация и достъпът за инвалиди.

На обекта през миналата година се вихреха обаче не работници на Галчеви, а на дупнишка фирма. Като цяло „Галчев инженеринг” вършее из обектите на общините из цяла България и добре си пълнят кошницата. Настанили са се царствено и в Банско, където местната власт ги благославя с доста поръчки.


Както сме писали, стойността на ремонта на Младежкия дом в Дупница е 2 178 883 лв., от които 1 470 000 лв. е безвъзмездната финансова помощ и 708 883 лв. собствен принос чрез Финансов инструмент, приложен чрез „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД.

Проектът има за цел обособяването на модерен Исторически музей, където трябва да се обособят нови помещения, включително и зала за постоянна експозиция от артефактите, открити при проучванията в районна. В рамките на проекта ще се ремонтира и съществуващата ритуална зала, която ще бъде използвана като мултифункционална зала за събития и ритуали, както и за временни и гостуващи изложби. Ще има и зала за временни изложби, образователен център, кът за деца, кафе „Музеум“, магазин за сувенири. Сградата на Младежкия дом е уникална, една от първите на Балканите с винтова конструкция, тя е по проект на арх. Сапунджиев, построена е през 1979 г.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Наистина е като Аврамов дом-на покрива непрекъснато се качват момчета и момичета да пият,някои ритат по сателитните чинии на Кабел сат, люлеят се на въжетата.Поне от кабелната да направят нещо да не се качват на покрива,защото ще имат проблем със устройствата поставени там.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here