Дупница натовари четиримата депутати от областта с мисията или да убедят МРРБ да разреши излизането на общината от водната асоциация, или да инициират законодателни промени, които да позволят едноличното отцепване на дупничани.

Както вече съобщихме, по предложение на ГЕРБ съветника Емил Гущеров кметът Методи Чимев, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов и съветниците се събраха днес на дебат с депутатите от областта Христо Трезийски, Снежана Траянска, Георги Стамов и Бойко Клечков във връзка с проблема с местното ВиК, в Дупница дойде и областният управител Катя Димитрова. „В срок от една седмица четиримата трябва да запознаят министрите и председателите на парламентарните групи с жестокия проблем на ВиК Дупница. Високите сметки и новите заплати фалират дружеството. То няма пари дори за текущите разходи, има няколко запора на сметката, а дълговете вече са над 1,4 млн.лв. и растат всеки изминал ден. Ние сме в капана на водната асоциация.”, заяви за „4Власт” Гущеров.

„След като 5 години община Дупница е на прага на ВиК Асоциацията в област Кюстендил, ние сме хем вътре, хем никаква полза, хем не сме вътре и пак нищо, затова, ние общинските съветници от СДС предложихме излизане от Асоциацията заради липсата на категорична информация каква ще бъде ползата за община Дупница и какви инвестиции могат да се очакват. „Времето за мислене изтече“ каза Костадин Костадинов.

Управителят на ВиК Красимира Иванова също присъства на срещата, до нея е съветникът от СДС Георги Георгиев.

„Внесохме бизнес плановете в КЕВР, не се приема, понеже сме в Асоциацията. Заложената цена от „Кюстендилска вода“ за следващите 5 години е 2.75 лв с ДДС. За сравнение цената сега в Дупница е 1,37 лв. с ДДС.“- припомни Костадинов.

Преди година Общинският съвет прие единодушно решение, че общината трябва да напусне асоциацията, тъй като прецени, че от обединението не предлагат адекватно решаване на проблемите във ВиК сектора. Това обаче и до момента не може да се случи, тъй като всеки опит за гласуване на предложението беше блокиран. Дупница може да напусне, само ако събере мнозинство от 2/3 от гласовете на членовете. 35% от гласовете има МРРБ, община Кюстендил е с 46,86%, Дупница с 22,64%, Бобов дол- 4,56%, Кочериново 2,62%, Рила 1,45%, Бобошево 1,45%, Невестино 1,42% и Трекляно 0,32%.

„Главният ни проблем е, че докато е в асоциацията, ВиК Дупница не може да предприеме стъпки към повишаването на цената на водата, която не е променяна от над 10 години. Така Дупница е в пълен блокаж, условията във водната асоциация не ни устройват, тъй като се обещават само 600 000 лв. за инвестиции за срок от 5 години. Като за капак „Кюстендилска вода” няма капацитета да стане оператор в Дупница, самото дружество има 3 млн. лв. задължения. От асоциацията обаче не ни разрешават да напуснем, поради което управителят не може да внесе бизнес план в КЕВР със спасителна нова цена на водата. Затова търсим съдействие и всякакви възможности за разговор по темета. Стигнахме до извода, че вариантите са два- депутати да съдействат МРРБ да даде мандат на областния управител, който е представителят на държавата в АВиК, да подкрепи излизането ни. Другият е да се инициират законодателни промени, които да направят това възможно. Още повече, че ние сме регистрирали още една асоциация с участието на Рила, Кочериново и Бобошево. Това даже няма да е прецедент, защото в Пазарджик има две асоциации. От 2016 г. до сега ние успяхме да издействаме над 10 млн. лв. за ВиК мрежата в общината от правителството на Бойко Борисов. Искаме от депутатите да заложат за предстоящата актуализация на бюджета средства за Дупница.”, категоричен е Гущеров.

Темата с асоциацията вече от една година е сред най- горещите теми в общината. Още при гласуването на решението за напускането председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов обяви, че предстои тежка битка. На последната сесия кметът Методи Чимев също коментира, че не вижда как за момента държавата и община Кюстендил ще се съгласят да подкрепят искането на Дупница.

Както е известно, проблемът с асоциацията в областта тръгна от категоричния отказ на община Сапарева баня да се присъедини. Заради липсата на пълна консолидация областта на може да разчита на финансиране на проекти за ВиК ремонти от Европа.

Още подробности може да намерите в интервюто с Емил Гущеров:
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here