27 агнета въртяха на чеверме за Гергьовден в Говедарци, Н. Тасева сготви над 700 л курбан, Г. Кишишев празнува с оркестър от Сърбия

0
2

Над 500 души се събраха за празника край манастира „Св. Георги”, сред веселяците бизнесменът Хр. Крушарски, екскметът на Самоков Емил Зърнев, д-р Георги Дормишев

Майсторът готвач Георги Вучов празнува с най- близките си, пръска се от гордост с племенника си Васил Стойков, който играе за „Локо Пловдив” и само на 16 години има 7 гола

27 агнета паднаха жертва в чест на свети Георги в самоковското село Говедарци, а майсторката на черпака Надя Тасева и нейните помощници сготвиха 700 литра курбан. Край манастира „Св. Георги Победоносец” се събраха над 500 души за празника, който започна с освещаването на курбана и на погачите, ритуалът извърши отец Йордан Мечкаров.

Пръв за имения си ден наздравица вдигна държавният служител Георги Кишишев, който беше в компанията на съпругата си Евелина. Двамата събраха над 30 приятели за празника. Семейството почерпи с агнешко чеверме, приготвено на дървени въглища, уиски, вино, домашна ракия и куб мезета. Подготовката за чевермето започнало три часа след полунощ преди Гергьовден. Купонджиите весели оркестър от Сърбия, начело с певеца Мачи. Сред гостите на Кишишев бяха бизнесмени, известни скиори от миналото, сред които Венци Петров, Радослав Василев, Стоян Галчев Компиро, ски бегачът Юлиян Борисов от Перник, горският служител към от Сапарева баня Красимир Кудев, Кирил Добрев, Венцислав от Панчарево, шефът на Военно почивен дом в Боровец Алексей, Павката, Сашко, Иво, Янко Спаийски от Самоков, който отговорно се грижеше са барбекто и въртеше пържоли, ребра и  кюфтета на скарата. Сред гостите бе и известният в самоковско животновъд Тони Петров от Ярлово, който отглежда над 100 крави и годишно засажда хиляди декари картоф. Веселата компания въртя кючеци и изви хора. Бившият зам. кмет на Самоков Емил Зърнев, които е роден в Говедарци, също дойде със семейството си и приятели от София да запалят свещица за здраве и щастие.

Надя Тасева- с червения елек.

Празникът събра край селото стотици, които се насладиха на курбана, приготвен от Надя Тасева и помощниците й Стефан Благоев, Стоян Кацарски, Христо Тасев, Йорданка а Галчева, Милчо Кацарски и Емил Стоянов.

Помощник- готвачите се трудиха неуморно, за да стане курбана.

Мръвката беше дарена на от говедарчани, сред дарителите са животновъдът Георги Кацарски, бизнесменът Христо Ковачки, Иво Бързанов, Ангелина Янкова, Георги Джоргов, Илиян Попов, Петя Илиева, Спас Шуманов, Ангел и Георги Попови, бившия зам. кмет на Смоков Емил Зърнев, Георги Вакарелски, Тодор Джоргов, д-р Георги Дормишев, Георги Шуманов, Юлиана и Николай Камберски, Венци и Александър Мирчеви, Десислава Христова, Георги Костов, Борислав Ранов, Спас Крушарски, Георги Вучов, Петър Вучов, Радослав Козловски, катя и Емил Ботови, Влади Георгиев, Кристиян Ранов. По повод празника Гергана и Христо Мирчеви са направили дарение от 100лв. за манастира, а Йордан Крушарски е дарил 50 лв. Около манастира имаше и много търговци на сувенири и играчки за децата. Сред гостите имаше жители на селата съседните села Бели Искър, Маджаре, също дойдоха хора от София, Перник и други краища на България.

Специално за празника в Говедарци пристигна и експрезидентът на ФК „Локо Пловдив” Христо Крушарски. Той беше в компанията на именника д-р Георги Дормишев, приятели от София и Дупница. Крушарски беше мило посрещнат на трапезата от брат си, снаха си, племенници и приятели от селото.

Той пожела на всички именници здраве, а на говедарчанци да бъдат обединени. Много благопожелания за имения си ден получи и известният пицар и готвач в Боровец Георги Вучов. Георги заедно с неговите родители Ани и Александър Вучови, синът му Александър, вуйчо му Георги и баба му Тинка и много приятели поседнаха на поляната и черпеха с агнешко печено и питиета всички приятели и гости. Племенникът на Георги Вучов Васил Стойков играе за „Локо Пловдив” и дойде от Варна специално за празника. Стойков е само на 16 години, но е гордостта на семейството. Родата се похвали, че той вече има седем гола под ръководството на треньора Васил Гърков. Стойков учи в спортното училище в Пловдив и може да се похвали с отличен успех.

За манастира, който е любимо място за говедарчани и гостите на селото, се грижат църковните настоятели Стоян Кацарски, Татяна Галчева, Христо Тасев и Стефан Благоев. „Бием камбаната на всеки празник и всеки ден обновяваме с по нещо. Това е един духовен дом за всички, които обичат Господ“ – каза Татяна Галчева. “През годините непрекъснато извършваме подобрения, реставрирахме магерницата към манастира, освежихме и помещенията, ремонтирахме и пътеките около църквата. Благодарение на дърводобивника Евгени Грозданов получихме дарение от дървен материал, желязо, цимент за изграждането на магерницата, а със строителството се заеха Иво Вуков, Алаксандър Янакиев и Христо Кишишев от Говедарци,”, сподели Стоян Кацарски.

Традицията да се чества Гергьовден в манастир е от над 200 години. Той е приютил един от най-обичаните монаси, прогонени от Рилския манастир от комунистите, дядо Софроний. Според легенди на това място е имало оброчище, на което селяните от с. Българане –предишното име на с. Говедарци, празнували Гергьовден и правели курбан. През периода на турското робство черквата „Св. Георги Победоносец” била опожарена от турците. В средата на XIX век със средства на легендарния хайдутин от Самоков Чакър Войвода черквата била възстановена.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here