„На 3 май имаме отново събрание за излизане на ВиК от Асоциацията, не съм оптимист, от Кюстендил ни пречат. Отново събиране на В и К Асоциация. И за пореден път точката от дневния ред, която е за изключване т.е. за излизане на община Дупница от Асоцияцията, не се подлага на разглеждане. Ами щадил съм този и оня по веригата, ама ще ви кажа. Интересът на Кюстендил и на Кюстендилска вода не е интереса на Дупница и обратното. Вътре квотния принцип е 35% държавата, 65% общините на база на брой жители, 30% от тези 65 са в Кюстендил, сумарно държава и Кюстендил прави 65%. Ако там има против, гъза да си одереме, без извинение, няма да излезем. А неизлизайки, бизнес плана на В и К Дупница не може да бъде разгледан в КЕВАР, което предполага, че тя не може да направи абсолютно никакви стъпки в посока промяна на цена. Е, от 2010 год. е последната актуализация, когато минимална работна колко беше, 210 лв ли беше 160 лв.,и аз не помня, е сега е 710 лв. Ако цена на ел. енергия е била пак, не помня колко стотинки, е как може да функционира това нещо. Ама нали всеки от вас е голям и, ако не друго, има семеен бюджет. Държиме от тук затворен прихода от другата страна разхода главоломно расте. Как ще си позволи да купи метър тръба или да вземе
инертен материал. Па, тя, управителката, не може да влезе в магазина. Никой не я пуска. Извинявам се за патоса. Болна е темата. Проявете моля ви се здрав разум, защото ситуацията предполага наше решение. Тя е удавник, удавена е.“

Павел Коларски, Първан Дангов, на втория ред и останалите 33 -ма съветници на Дупница искат излизане от асоциацията, в която влязоха с голямо вдъхновение по времето на лидера на ГЕРБ Ивайло Константинов, които внесе докладна за присъединяването на ВиК – Дупница към Кюстендил.

Това каза кметът инж. Методи Чимев по темата за съдбата на ВиК- Дупница. Дружеството поличи кредит от 50 000 лв. от общината тъй като ЧЕЗ изключи тока в административната сграда.

Емил Гущеров и Красимира Иванова

„Общината може да изтегли кредит и да го даде на ВиК. Дружеството е в тежко състояние. Общия размер на задълженията към 31 декември е 1 450 000, 309 000 за миналата година нови задължения. Най-големи към ЧЕЗ – 208 000, към Кюстендилска вода – 137 000, към Напоителни системи – 122 000, към НЕК – 44, към ТЕЦ Бобов дол – 22, за горива по малки суми на различни доставчици, към персонала – 73 000, за осигуровки – 106 000, данъчни задължения – 194 000, задължения по гаранции. Дружеството влиза всеки ден от запор в запор.“ Това каза общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, председател на Икономическата комисия.

Костадин Костадинов

„Да, един от начините е общината да вземе кредит да помогне на В и К. Има и други начини обаче. Можем да спрем парите за диетичния стол, може да затвориме театъра, може да затвориме музея. Ако затвориме театъра и музея кой ще разбере? Там са 400 000 лв.или 350, а ние тука говориме за 50 000 лв.. И ако обичаш не ме реприкирай със: „Стига!“, а моя съвет е стига сте спали, а земете малко тази тема я сложете на върха на копието и помислете какво ще правим с това дружество. И другото нещо. Ще взема пак репликирами Гущеров, добронамерено. В крайна сметка има ли централна власт? Има ли депутати от кюстендилска област? Има ли депутати избирани от Дупница? Какво е мнението на всеки един от четиримата депутати за водоснабдяването в Дупница? Всички тези депутати се явиха на избори, обещаваха, говореха, сега забелязваме активността на депутата от БСП в Бобов дол. Защо не е така активен и в Дупница? Къде е г-н Клечков? Какво се случва със ситуацията, в която е изпаднало нашето В и К и какво ще направи г-н Клечкав по тази тема? Г-жа Траянска проведе срещи с мен, с г-н кмета държи контакти, обаче както и преди споменах колко месеца вече никакво решение в никаква посока. Вчера за първи път се срещнах с депутата от „Продължаваме промяната“. Всички имат желание, но аз искам да чуя…… И това съм го казвал не за първи път в тази зала. Нека всеки един от тези депутати да си каже мнението. Вие чухте какво ви се каза. ЧЕЗ спря тока на В и К. Да, на административната сграда и кмета цял преди обед се занимава и ЧЕЗ обеща да не спира помпи и т.н., за сега. Е добре ние сами ли сме останали тука на произвола тази община и не само тази. Така, че това ще бъде темата за следващата сесия, за по следващата. Заем ли ще взимаме г-жа Караганова? Вие сте против заемите. Ако не взимаме заем, от къде да можеме и как, какво правим по отношение на В и К. Сто пъти съм го казвал от този микрофон, казвам го 101 път.“ – коментира председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

„Сега колеги, ситуацията за момента предполага един жест от бюджета на община
Дупница към В и К оператора от 50 000 лв, за да се пусне тока в сградата. Само, че давате ли си сметка, че при нея като управител ден след ден нещата не отиват към стабилизиране, а отиват към влошаване. Има два пътя.“- добави кметът инж. Методи Чимев и продължи:
„Единият, който предполага корекция на цена, за който си говорим от миналата година за да може да компенсира, казвам не да инвестира защото тя с тези задължения първо трябва да погасява. И втория. Подобряване на събираемост. Ето тук е момента върху, който моля колегите от икономическа комисия и управителя на В и К повечко да разсъждават. Ако някой се е поинтересувал как върви събираемост на община Дупница, разбрахте. Ако се интересувате как търсим несъбрани суми, всеки знае как се прави. Тука приятелство или добри съседски или други взаимоотношения трябва да останат на заден план. Ако си спомняте отчете, над милион несъбрани вземания фигурираха във В и К, от които реално колко са събираеми, има те ли идея. Тези над 10 годишна давност или юридически лица, които отдавна ги няма по търговските регистри. Това са несъбираеми. Т.е. от това което остава, там е разковничето. Колкото и да си обясняваме, че старата водопреносна мрежа води до всичко. Има ли някой идея колко влизат на ход като потребление на територията на община Дупница? В порядък 6, 7 000 000 официално кубика годишно, неофициално не коментирам. Е от този ресурс да инкасираш 20% или под 20% и да събереш от тях още половината, е това е големия резерв. Няма лошо. Всеки иска да ползва, но всеки трябва и да си плаща услугата. Разход вода на фона на всички останали разходи, че цената на кабелната колко ни е на месец 35, 40 лв. Кой плаща 40 лв. за вода? Никой. Т.е. г-жо управител, г-жо Иванова, апел официален. Инкасаторите ви и екипа който работи там малко да затегнат обръча. Защото вчера това, което се случи какво предполага. Плащане на каса няма, администрацията не може да формира абсолютно
никакъв паричен поток защото това, което върви през каси по ел. банкиране влиза в сметката на В и К оператора, която е запорирана от която изтичат в посока на старите и задължения, а екипът, който работи трябва да взима заплата. Та много добре когато говориме по дадена тема понякога лицеприятните неща така да си ги изказваме, ама и тези които не са особено добри да не си ги спестяваме. Разбрах, че имаше среща с колеги общ. съветници. Дали беше продиктувано от темата водомери, дано да е така или от темата опит за кадруване, дано не е така. Тайна ли е, че В и К се брои като пристан за свои хора или за наши хора. Не е тайна.
Ние ако искаме от В и К управителят това дружество да работи, ако тя има управленска програма, с която е спечелила конкурса и е длъжна да изпълнява, ако тя има претенции по начин на ръководене и кадруване. Грубо звучи кадруване, но и това е в контекста, нека да го прави. Ние искаме от управителя след 6 месеца да ни покаже резултат, а не да получаваме по 300 000 натрупване на задължения. Защото това което ви казва и председателя, следващата стъпка влизане в В и К Асоциация. Това не точно едно към едно. Ние така или иначе уж сме вътре пък сме вънка, па не ни пускат, па не ни дават и ние не знаем къде сме. „
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here