Концесионерите на яз. „Стойковци” братята Милен и Венцислав Методиеви отблъснаха рибарите – вдигнаха такса „въдица” от 8 на 10 лв.

Наемателите на язовир „Стойковци” в благоевградското с. Логодаж избра метода с вдигане на цените, за да покрият загубите си. От 1 април цената на въдица там вече е 10 лв. за денонощие.

Не е ясно колко души ще тръгнат тази пролет да ловят пъстърви в язовира, но още когато братята Милен и Венцислав Методиеви от София го взеха в края на 2016 г. на концесия за 10 години срещу 2000 лв. месечен наем и въведоха платен улов за всички любители срещу 8 лв. на въдица, рибарите изчезнаха. През цялата минала година по бреговете му дремеха едва по 4-5 човека, главно софиянци, докато местните масово се преориентираха към вировете на Струма и от моста при с. Бело поле имаше заметнати значително повече въдици, отколкото в „Стойковци”.

Новите правила се въвеждат, след като стана ясно, че „Напоителни системи“ е отдало под наем язовира за срок от 10 години срещу 24 000 лева годишна аренда. Търгът първоначално притесни кметовете на села в общината, които изразиха страховете си, че може да бъде спрян свободният достъп до водоема и земеделците в района да останат без поливна вода.

Няколко дни по-късно, след среща с арендаторите и изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Галина Панайотова, те обявиха, че няма драма с решението да бъде отдаден под наем язовир „Стойковци“.

Шефката на дружеството уверила управниците и местните хора, че вода за напояване на земеделските земи край язовира ще има, тъй като „Напоителни системи“ ще продължи да се занимава с тази дейност.

Но за рибарите правилата ще бъдат нови.

„Таксата за риболов няма да е висока. От години сме в тази сфера, стопанисваме и други язовири в страната. Предвиждаме през март ще зарибим язовира с пъстърва, толстолоб и бял амур. Ще ползваме само част от водоема за садково стопанство за отглеждане на риба“, коментира за Дарик наемателят на водоема Милен Методиев.

Той и брат му имат идея да превърнат мястото край Логодаж в привлекателна туристическа дестинация. Предвижда се да има дори ресторант, който да посреща клиенти с прясна риба. В язовира пък ще има лодки и водни колела за разходки на гостите.

Кметовете на селата край водоама няма да пречат на инвестиционните намерения на арендаторите.

„Най-важното бе да се гарантира вода за поливане на земеделските земи за нуждите на местното население, а това бе направено. Ако се наруши думата им, сме готови да реагираме“, предупреди кметът на село Логодаж Пламен Червенков.

Липсата на приходи принуди наемателите преди два месеца да намалят двойно броя на садките за отглеждане на риба, та дори да започнат да спират нощем осветлението около язовирната стена, въпреки строгите изисквания водната площ да бъде достатъчно добре осветена както заради безопасност на минаващите край нея, така и за да може да се следи нивото на язовира при дъждовно време и топене на леда.

Със сигурност обаче касичката на наемателите няма да се напълни с новата цена на въдица, защото рибарите избягаха от язовира точно заради въвеждането на платения риболов, който заедно със задължителния риболовен билет и това, че трябва и да платят на концесионерите за уловената риба, макар и на по-ниски цени от тези в магазина, значително натоварва бюджета им.

Според икономисти в такива ситуации най-погрешният ход е качване цените на услугата, защото оборот се прави не от високи цени, а от повече потребители.

Недоволни от настоящата ситуация са и кметовете на селата Логодаж, Селище, Зелен дол, Българчево, Бучино и Покровник, които през 2016 г. категорично се обявиха срещу решението на собственика на язовира – държавното дружество „Напоителни системи”, тихомълком да го отдаде под наем. Тогава притеснението на селските управници беше, че новите стопани на язовира няма да им пускат вода за напояване.

Страховете им не се оправдаха, но сега кметовете са разочаровани, че Методиеви нарушават грубо клаузата в договора за наем, според която се задължават да ремонтират бившата административна сграда на „Напоителни системи” до язовира и да я превърнат в рибен ресторант с малка хотелска част.

Още когато се запознаха с концесионерите, кметовете приеха за чиста монета обещанията им, че заведението и хотелът ще се обслужват от безработни жители на селата, от които ще бъдат наети и много охранители, а на практика нищо от това не се е случило.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here