Костадин Костадинов

„Смяната на водомерите е абсолютно наложителна, защото има големи длъжници, които се опитват да заобиколят закона. Не могат да бъдат дадени под съд, ако водомерите им не са изправни.”, това обяви председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов.

Както е известно, в последните няколко седмици стана ясно, че в Дупница предстои мащабна акция „водомер”. Причината е, че всеки уред над 10 години трябва да бъде или проверен, или подменен. От ВиК Дупница предлагат пакетна услуга- за нов 54 лв.  и пломбиране 7 лв. Проверката пък излизала 59 лв. За момента били сменени около 100 уреда. Много хора обаче недоволстват заради харча, който се задава.

„Един от съветниците се оплака, че си плаща водата, която му е начислена по водомер, а отделно му се прибавят допълнителни кубици. Това е така, защото начисленото количество вода в общините водомери по блоковете се разпределя между живеещите. Затова е важно да се провери какво замерват уредите по домовете, за да си плаща всеки изразходваното, а не да се товарят допълнително съседите.

Управителят на ВиК Красимира Иванова

След изтичане на 10 години трябва да се провери дали уредът отчита правилно. Той може да е навъртял повече вода в ущърб на домакинството или по- малко, което удря по ВиК. Няма нищо лошо в това водомерът да бъде законен и редовен. Хората трябва да разберат, че ВиК Дупница е нашето дружеството, едно е от най- важните. Начинът да го спасим е като си плащаме водата. Призовавам хората да отидат и да си платят сметките, аз го направих. Подкрепям първите стъпки на новия управител, това което тя прави трябваше да се направи много по- рано. Не зная защо не беше направено. Както ЧЕЗ сложи ред в махалите, така и ВиК трябва да го направи, има начин. Нека съдействаме за всичко това, не да възпрепятстваме.”, каза още Костадинов.

Припомняме, че за „4Власт” управителят на ВиК Красимира Иванова съобщи, че всеки е длъжен да провери или смени водомера си 3 месеца след получаването на уведомление за това. За момента масовата акция не е стартирала, защото се изчаква да стартира нова система за отчитане, която се внедрява в момента. Очаква се тя да тръгне от средата на май, от когато инкасаторите ще правят снимки на показанията на уредите, които директно ще отиват в системата. Няма да се приемат показания без снимка.

В момента финансовото състояние на водното дружество в Дупница е доста тежко. След скока в цената на енергията за миналата година са отчетени нови 309 000 лв. загуба, с което общият дълг нараства на 1,4 млн. лв.

Мрежата в Дупница е стара, но пари от Европа не може да се очакват, защото в област Кюстендил няма пълна консолидация след отказа на Сапарева баня да се включи. От АВиК обещават едва по около 150 000 лв. на година за инвестиции в Дупница, което накара местната управа да търси изход от обединението.

Проблемът на ВиК е, че не може да внесе собствен бизнес план в КЕВР за корекция в цената на водата, защото дружеството на хартия се води част от водната асоциация в Кюстендил. Цената на водата не е променяна от 2009 г., което окастря здраво приходите. От общината се опитват да се откачат от асоциацията, но за момента всички опити удрят на камък. Темата ще бъде повдигната на предстоящото заседание на АВиК в началото на май.
Вижте видеоканала ни:


4 КОМЕНТАРИ

  1. Много ми е интересно ,кога за последен път тези хора са били в обръча от цигански махали,който обгражда Дупница и видели ли са им водомерите.Когато решат този проблем нека ми се обадят! Не може едни да плащат,а други да ползват без пари.

  2. То да беше само за водата .Голяма част от жителите на т.нар. Гиздова и Пич мала,Каваклия и Ценеви не плащат данък сгради и такса смет!Какво направиха общината и конкретно кмета и председателя на общ.съвет за да се съберат дължимите суми????

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here