Ахмед Доган
Фирми, свързвани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са успели да купят немалко количество земеделска земя на изгодна цена в Радомирско. Общата сума, за която са купени 1411 декара земя, е 107 563 лв. или около 76 лв. на декар, пише в. „Сега“, като се позовава на Имотния регистър. Това става след като Общинският съвет на Радомир преобразува 8 имота от публична в частна общинска собственост на 7 декември 2020 година.

Най-големият от продадените имоти е с площ 579 408 кв. м и е купен на 10 юни 2021 г. от фирмата „Хермес Солар“ за 43 499 лв. – малко над първоначалната тръжна цена. Същото дружество печели търга и за съседния парцел с площ 139 892 кв. м, като за него заплаща на общината 10 502 лв. „Хермес Солар“ е известна с това, че е собственик на имението в парк „Росенец“, популярно като Морския сарай на Доган. Иначе като съдружник във фирмата с 95% дял е записана Снежана Карова, а 5% се притежават от руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Останалите 6 общински имота, продадени на търг, са придобити от дружеството „Блу Енержи“ на 28 май 2021 г. Общата им площ е 691 543 кв. м, като за тази земя е платено 53 562 лв. Най-големият парцел от сделката, който е 177 дка, е струвал 15 029 лв. Фирмата „Блу Енержи“ е създадена през 2017 г. и е пряко свързана с Доган. Първоначално едноличен собственик ѝ е бившият депутат от ГЕРБ Янко Здравков. Впоследствие „Блу Енержи“ става акционерно дружество и в съвета на директорите влиза Нина Петрова-Кашкина. Освен че същата жена е съдружник в „Хермес Проджект“ ООД заедно със Снежана Карова, тя е и директор в дружеството „Делта Епсилон“. То е еднолична собственост на ТЕЦ „Варна“ на Доган и управлява т.нар. сараи в Бояна.

Според кадастралната карта земята, която е продадена, е земеделска, а срещу начина за трайно ползване е записано „скали“. На сателитни снимки в Google Earth обаче се вижда, че не става дума за труднодостъпен, неизползваем терен в планината, а по-скоро наподобява поле, през което минават и множество черни пътища.

 
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here