Мая Манолова се моли на Атанас Пеканов да застане начело на "платформата й", но той отказа, Янев също не желае единение с Манолова, тя продължава да настоява с неуморно постоянство, Източник: Вестоносец

Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ!“ Мая Манолова запретна ръкави  и ще учреди собствена партия на връх Ден на труда- 1 май. Това обяви самата тя в предаването на „На фокус с Лора Крумова“ по „Нова телевизия“.

По думите ѝ партията ще бъде част от голям социален проект, който си поставя за цел борбата с бедността, неравенствата, битката с корупцията и съдебната реформа. Смята се, че името на новата партия ще бъде „Изправи се, България!“. Идеята е при бъдещи избори партията да послужи за мандатоносител на по-голям ляв социален проект, който към момента също е в процес на формиране.

„Пременил се Илия, пак в тия! – са коментарите в родния и Кюстендил.

На трите парламентарни избора през 2021 г. коалицията „Изправи се.БГ! Мутри вън!“, впоследствие преименувана на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, се яви с помощта на партиите „Движение 21“ на Татяна Дончева, Европейска народна партия на Мария Капон и Движение „България на гражданите“ с лидер Димитър Делчев и претърпя пълна катастрофа. В коалицията често прехвърчаха искри, затова не беше изненада, когато след неуспеха на вота през ноември двете граждански платформи – „Изправи се.БГ“ и „Ние идваме“, се отдадоха на отделни политически активности.

Учредяването на новата партия пък означава, че Манолова едва ли ще се присъедини към бъдещата формация на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев, за която се говори от дни, но засега има основно спекулации в публичното пространство за това кой ще влезе в нея и кога ще бъде учредена тя.

Манолова обаче не отрече възможността за сътрудничество със Стефан Янев, ако партията му приема приоритетите на „Изправи се.БГ!“, но Янев категорично се разграничи от Манолова в „Денят Започва“ на Георги Любенов в събота.

„Под сътрудничество никой не е разбирал общ политически проект“, добави с нахалство Манолова. Явно е, Манолова има желание да работи с Янев, но Янев няма аболютно никакво намерение, докато тя продължава да настоява да се закачи за него.

Още от преди около 2 месеца Манолова обяви, че вече се водят разговори за създаването на „нов, голям, мащабен социален проект, в който ще се включат различни организации“, Янев върви по Манолова по студията и я опровергава. Сега тя отново потвърди, че партията ще бъде част от тази по-голяма платформа, която няма да има формално юридическо измерение, но в която ще могат да се включат „всички, които смятат, че социалната подкрепа е изключително важна, и всички, които смятат, че правителството се проваля в социалната сфера“.

По думите ѝ към проекта ще се присъединят политологът и преподавател Страхил Делийски, бившият лидер на АБВ Константин Проданов, водещите на онлайн предаването „Политизирай това“ Мирена Филипова и Николай Драганов, бившият говорител на служебното правителство и депутат от БСП Антон Кутев, както и други хора с гражданска позиция и експерти. Вероятна причина за необявяването все още на проекта е липсата на разпознаваемо и харизматично лице, което да я оглави. След отказа на бившия служебен министър по еврофондовете Атанас Пеканов да застане начело на платформата Манолова изпитвала трудности да намери подходящ човек, който да олицетворява лявата идея, казват запознати.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here