Четвърта жертва на катастрофата край Дупница, издъхна семейство от Доспей Иван и Пепа Кьосеви с кандидат снахичката Николет и Явор Мертакчийски от Гюргево

Д-р Дашков /първият от ляво на дясно/ с екип на оперират пациент в частната болница, собственост на Ени Лефтеров.

Черна вест долетя от частната болница в Дупница, издъхнало е и младото момиче за чийто живот над 10 лекари се бориха с часове.

Младата жена, Николет Йочева от София, бе докарана в изключително тежко състояние, с кръвоизливи, изпочупена.

Както съобщихме, хирурзите веднага са стартирали животоспасяващи интервенции, преди да им бъде доставена нужната кръв за операция. Тъй като било невъзможно да чакат, междувременно са ползвали кръвни заместители. Макар и в много тежко състояние, тя беше изкарана жива от операция. Оказва се, че Спешен център Дупница не може да направи организация, за да докара възможно най- бързо кръв от Кюстендил. Даже един от дежурните се изрепчил: „Като закараме починалите, тогава ще вземем и кръвта.”

21- годишната Николет Йочева от София е била намерена от сапаревобанската линейка на 10 метра от пътното платно в канавка след тежката катастрофа днес на „Самоковско шосе“ край Дупница, недалеч от Сапарева баня. Както съобщихме, в мелето на място загинаха 47- годишният Иван Кьосев, който е бил зад волана, съпругата му 45 – годишната Пепа Кьосева, които са от Самоковското село Доспей и шофьорът на другата кола 66 -годишният Явор Мертакчийски, който е от Гюргево. Пепа Кьосева е била намерена мъртва с пречупен врат.

Без опасност за живота и само с леки наранявания е синът на Кюсев- 25 – годишният Димитър Кьосев.

„Моля ви, кажете ми истината, какво се случи с мама и тате, с Николет.“ – умолявал той.  Той пътувал на предната седалка до баща си, бил с предпазен колан, което вероятно го е спасило, коментираха полицаи.

„Много богато семейство от Доспей, първата къща на влизане в селото, истински палат, с богат автопарк, чудо и приказ! Сега момчето остава само, няма брат, ни сестра, няма родители, няма и любима! И е невредимо! Как е възможно това?!Семейството беше за пример, прекрасни, благородни хора!“ – писаха аши читатели.

Двете жени пътували на задната седалка на „Сеат“- а. Катастрофата стана в 10. 30 часа сутринта, две линейки са се отправили светкавично към местопроишествието по подаден сигнал от млад мъж, който управлявал трети автомобил. Той разказва, че Явор Мертекчийски от Гюргево предприел маневрата изпреварване на неговата кола и се ударил челно в колата на Кьосеви от Доспей, който пътували в посока Дупница.

Иван Кьосев е намерен от медиците полу жив, краката му били заклещени от двигателят, който влязал в купето при бруталния удар, ламарини го обвивали отвсякъде. Лявата му ръка била разкъсана и висяла само на кожата си над лакътя, докато петимата пожарникари рязали колата в опит да го извадят, доктор от Спешна помощ правел опит да спре кръвойзлива, сложил и шина, и бинтове. След като е изваден Иван Кьосев той издъхнал в адски стенания. В момента, в който „обърнал очите“, фелдшер и доктор му оказали първа помощ, направили обдишване амбу, с кислородна маска. Човекът дошъл в съзнание и по най- бързия начин е качен в линейката и е закаран в лефтеровата болница. От частната болница съобщиха, че младата жена – Николета Йочева, е в много тежко състояние, постъпила със 7 счупени ребра, хирурзите са отстранили слезка, далак, бъбрек, имала е травми на пикочен мехур, лекарите са спрели кръвотечение от хематоми по червата, била е докарана с пневмоторакс- въздух в гръдната стена, счупен таз, открита фрактура на дясната ръка и десен крак. Хирурзите веднага са стартирали животоспасяващи интервенции, преди да им бъде доставена нужната кръв за операция. Тъй като било невъзможно да чакат, междувременно са ползвали кръвни заместители. Макар и в много тежко състояние, тя е жива. Оказва се, че Спешен център Дупница не може да направи организация, за да докара възможно най- бързо кръв от Кюстендил. Даже един от дежурните се изрепчил: „Като закараме починалите, тогава ще вземем и кръвта.”

В операцията на младата жена са взели участие, д-р Ени Лефтеров, д-р Евгени Иванов- уролог, хирурзите Михаил Савов и д-р Борис Дашков, д-р Румен Спасов, анестезиолозите д-р Силвия Станкева и д-р Румяна Спасова, ортопедът д-р Николай Вардаров, невролозите д-р Емил Стоилов и д-р Борис Кралев, д-р Красимир Никлин, лаборанти и хирургични сестри.

Стана ясно, че от Спешния център са докарали Явор Мертакчийски в болницата с разширени зеници, нереагиращи на светлина, той е бил даже без абокат, през който би трябвало да са правени вливания за реанимационна дейност.

„Има ли някой от спешните центрове в Дупница и страната като цяло, който може да интубира? Какво правят спешните, когато са на ПТП като това от днешния ден, освен че качват на носилка пострадалите и карат към частната болница в Дупница?”, питат медици.

Проф. Асена Сербезова

Те искат да знаят защо пострадали от подобни инциденти се карат само в частната болница, а никога в общинската?

„В частната болница има 24 часа дежурен персонал- анестезиолог, хирург, невролог, кардиолог, двама интернисти, педиатър, дежурен клинична лаборатория и рентген. Има ли го това в общинската, ако има, защо там не се вкарат спешни пациенти? Какъв контрол осъществява Министерство на здравеопазването и министър Асена Сербезова над спешните центрове? Колко човека от тях може да осъществяват интубация и изобщо реанимационни мероприятия? Докторите само товарачи ли са, носачи на носилки, както от последния случай в Дупница? Как се дават акредитациите на болниците?” Както съобщихме, към 11 часа днес челно се удариха лек автомобил „Сеат” и „Шкода” на „Самоковско шосе“. На място загинаха двамата водачи на автомобилите и пътничка от Сеат-а. Мертакчийски пътувал с „Шкодата“, той предприел неправилна маневра изпреварване и се ударил челно в Сеата, са първите предположения от огледа.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. И аз се питам защо само в частната болница трябва да се карат пациентите?????Явно по направление са не само болните ,но и парите!!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here