С нова линейка и мобилни ЕКГ и рентген ще се сдобие общинската болница в Дупница. Това разясни зам.- кметът Олга Китанова на днешното обществено обсъждане на общинския бюджет за тази година. Тя направи вметката във връзка с предложението на съветника на ГЕРБ Емил Гущеров да се изтегли заем за финансиране на болницата. Според Гущеров предвидените в капиталовите разходи 11 000 лв. за Интензивното отделение на здравното заведение са недостатъчни.

„Имаме спечелен проект за 1,4 млн., който е насочен към подобряване условията на живот на ромското население. Има специфична част „здравеопазване”. Там работихме с общинската болница, от където дадоха заявка, че имат нужда от линейка, мобилни ехограф и рентген. Стараем се с всякакви други мерки да осигурим по- добро оборудване за болницата.”, подчерта Китанова.

„Предвидените в капиталовата програма 11 000 лв. са по конкретна оферта за купуване на 4 легла и хидравличен транспортьор.”, заяви в отговор и кметът Методи Чимев. Финансистът на общината Павел Петров коментира, че общината не може да изтегли заем, защото това ще наруши баланса в бюджета, а ще е и нарушение на правилата за финансова дисциплина, спуснати от Министерство на финансите и Сметната палата.  „Кредитът не е приход, той е дифицит в бюджета. Ако вземем заем, трябва да балансираме с приход или да намалим парите по други пера. Освен това, имаме плащания по договор за кредит, които са около 11%, а по закон имаме право на 15%.”, подчерта Петров.

Зам.- кметът по финансите Олга Китанова, кметът Методи Чимев и финансистът на общината Павел Петров.

Придобивките за болницата ще се финансират по проект за ромското включване, за който през миналата седмица от общината обявиха, че са спечелили. Община Дупница е една от 8-те общини, одобрени за финансиране. Общата стойност е в размер на 1 466 230 лева, а проектът е „Интегрирани мерки в подкрепа на ромското включване“. Стойността му е в размер на по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.

Йордан Йорданов, на първата банка, и Емил Гущеров от ГЕРБ.

Част от заложените дейности и инвестиции са осигуряване на мобилен здравен кабинет, мобилен рентген, линейка, ремонт на ДГ „Таушаница“, изграждане на детска площадка в кв. „Каваклия“, фитнес-площадка в кв. „Гиздова махала“, изнесени класни стаи в няколко дупнишки училища, набавяне на учебни пособия, технически пособия, оборудване на спортната зала към ОУ “Христаки Павлович“, обучения и др. Целите са подобряване здравния статус на малцинството, улесняване на достъпа до образование, здравеопазване и заетост на ромската общност.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here