Инфаркт покоси възрастен турист на Малък Мечи връх, ПСС- Благоевград се отзоваха на сигнала

Акцията продължи над 2 часа и бе проведена при – 15 градуса! Приключи в 21:30 и починалия беше предаден на екип от ЦСМП – Благоевград Участие взеха десет планински спасители
Вчера в 19:00 часа получихме сигнал за лежащ в безсъзнание турист, открит на Малък Мечи връх.
Веднага към мястото се отправи екип планински спасители и доктор, намиращи се в хижа Македония. Въпреки бързото достигане до пострадалия с помощта на моторната шейна на хижата, управлявана от планинският спасител Димитър Груйчев, докторът само констатира, че туриста (възрастен мъж) е починал вероятно от инфаркт. Това съобщават от ПСС- Благоевград.
Екип от петима спасители намиращи се в пост „Бодрост“(Карталска поляна), след обсъждане на ситуацията с РПУ2- Благоевград, се отправи към мястото с две моторни шейни (служебна и лична на планинския спасител Кирил Чапов), за да помогнат на колегите си при транспорт на починалия и съпътстващите го двама роднини към към Карталска Поляна. За помощ при транспорт на роднините се включиха с две моторни шейни доброволците от града- Антон Кокалков и Златан Аврионов.
В 21:30 акцията приключи и починалият беше предаден на екип от ЦСМП – Благоевград.
Всички действия бяха съгласувани с Дирекцията на НП Рила.
Участие взеха десет планински спасители (седем от отряд Благоевград и трима включително Доктор Албена Атанасова, случайно посетили хижа Македония ).
Температурата в района беше : -15 градуса, съобщават от ПСС-Благоевград.
От там мапомнят на всички преминаващи през горна лифтова станция и билото към хижа Македония, че прехода е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация.
Прехода през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here