Община Самоков изписва пари за приюта за кучета в Продановци, планират ремонт и купуване на оборудване

Кучета в клетки бяха оставени на сметището.

Община Самоков дава надежда през тази година най- после да се изгради приют за бездомни кучета, който самоковци чакат вече от над 4 години.

От местната администрация съобщиха, че в бюджета за тази година са заложени средства за изграждане на кучкарника. Средствата са нужни за ремонт на сградата на бившия стопански двор в село Продановци, където ще бъде приютът. Ще се инвестира и в закупуването на техника. От общината не уточняват какъв ще е размерът на харча.

Както съобщихме по- рано днес, жители на Самоков се оплакаха от набези на бездомни четириноги в приемния ден на депутата Васил Зашкев.

Темата с кучетата в общината е повече от парлива. Драмата със стопанския двор в Продановци беше, че имотът е държавна собственост. От 2017 г. общината чакаше той да бъде прехвърлен.

Междувременно, през миналата година гръмна скандалът, че кучета се стоварваха в клетки на сметището. От общината признаха, че прибегнали до този прийом, тъй като нямало място в клиниката за кастриране. Така животните чакали ред на сметището. След като екоактивисти възроптаха, през лятото клетките с животните бяха поставени във фургони, което направи положението още по- лошото. Летният пек превърна фургоните в пещи, което отново предизвика недоволство.

Радослав Стойчев и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

През ноември миналата  година най- сетне се стигна до прехвърлянето на имота в Продановци на общината. Това стана докато областен управител беше бившият зам.- кмет и депутат от Самоков Радослав Стойчев. Стопанският двор беше собственост на Министерство на земеделието. Преписката по прехвърлянето преседяваше в Министерство на регионалното развитие от 2019 г., а общината заявила интереса си още през 2017 г.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here