Кметовете на Дупница и Бобов дол и ТЕЦ „Бобов дол“ срещу А. Василев: Централата е без аналог за Югозапада, затварянето ще е трус за региона

Централата е най- големият данъкоплатец в Бобов дол. На снимката директорът Л. Спасов е в компанията на кмета Елза Величкова. Двамата присъстваха на откриването на ремонтираната детска градина в миньорския град, от централата дариха обзавеждане за детското заведение.

ТЕЦ „Бобов дол“ е обект от национално значение със стратегическо значение за енергийната система, няма друга централа обявила да работи по толкова категоричен начин за изваждане от експлоатация на въглищата като гориво

Бурна реакция в Дупница и Бобов дол предизвика изказването на вицепремиера Асен Василев, че ТЕЦ „Бобов дол” не е важна част енергийната система на страната и следва да бъде затворен. Ръководството на централата светкавично излезе с позиция, опровергаваща думите на Василев, като отправиха покана за разговори. Официалното писмо, адресирано до председателя на парламента Никола Минчев, президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, е подписано от директора на централата инж. Любомир Спасов, кметовете на общините Дупница и Бобов дол Методи Чимев и Елза Величкова, синдикатите и представители на минната индустрия.

В документа се подчертава, че ТЕЦ „Бобов дол“ играе важна роля за ел. захранването на София и целия Югозапад от Дупница през Сандански, та до Петрич.
„Искаме да изразим силно притеснение и възмущение по повод изказване, направено многократно от Асен Василев, министър на финансите и зам.- министър председател по еврфондовете, че „Енергийната мощност на ТЕЦ „Бобов дол” трябва да бъде затворена, заради Националния план за възстановяване и устойчивост и в тази връзка ръководството на централата, община Дупница, община Бобов дол, ръководствата на минната индустрия- организациите на КНСБ и „Подкрепа” Ви отправяме покана за преразглеждане на тази позиция.”, пише в писмото.
Подчертава се, че институциите трябва много внимателно и отговорно да засягат темата, касаеща въглищните централи и да се съсредоточат към реализирането на адекватни и последователни политики, съобразени със състоянието на българската енергетика, тъй като тя е тежко зависима от тях. Подчертава се, че ТЕЦ Бобов дол е сред основните кондензационни централи в страната. Дружеството е най- големият работодател и данъкоплатец в Бобов дол. Произвежда ел. енергия с общ капацитет 1716 MW, което превръща предприятието във важен икономически и социален аспект.

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов и Кристина Лазарова- представител на Борда на директорите на централата.

От централата недоумяват защо попадат под прицел, при положение, че разработват няколко проекта за замяна на въглищата, сред които въвеждане на газ, а в последствие и водород, в момента се изгражда и фотоволтаичен парк.
„Дружеството има проектна, икономическа и енергийна готовност, а именно използване на природен газ, изграждане на фотоволтаичен парк, развитие на системи за производство и съхранение на водород и въвеждане на газоводордни турбини. Евентуалното затваряне на ТЕЦ „Бобов дол“ АД ще доведе до риск над работещи в сектор „Енергетика” към момента от област Кюстендил, Благоевград и Перник да останат без работа, което ще доведе до намаляване на темпа на устойчиво икономическо развитие и България да се превърне в държава неотговорила на основния принцип и мото на ЕК „Никой да не бъде изоставен.”
ТЕЦ „Бобов дол“ е предприятие, което няма аналог в региона и евентуалното затваряне, „от днес за утре” ще доведе до икономически и социален срив в цяла Югозападна България. Считаме, че в тези тежки и неясни времена държавата и бизнесът трябва да водят конструктивен диалог за развитието на икономиката в страната, а не чрез публичното пространство да излиза информация за бъдещето на ТЕЦ „Бобов дол“. Няколкократно е изразявана готовност за диалог и посещение на централата за дискусия относно производствена мощност и трудова заетост, политиката на централата от екологична и социална гледна точка.”, пишат до управляващите директорът на централата, кметовете и синдикатите, изразявайки своето възмущение, че в този тежък момент се нагнетява напрежение чрез хвърлени думи в публичното пространство е то във връзка със стратегически обект за националната сигурност на страната.

ТЕЦ „Бобов дол“ е важна част от енергийната система на страната, централата играе ролята на бансьор. На снимката е част от екипа на ТЕЦ-а. На преден план са инж. Светлин Зарев, екологът Елка Зарева и зам.- директорът Албен Бабучев

„ТЕЦ „Бобов дол” е значителна генерираща мощност в електроенергийната система на страната, със сериозно участие в регулиране на напрежението и доставките на свободен, регулиран и балансиращ пазар. Централата е важна за захранването на София по две направления ТЕЦ „София” и подстанция „София юг”. Същевременно е и основен източник за захранване на потребителите в Югозападна България и за регулиране на напрежението в района, особено при намаляване водните притоци към ВЕЦ в района на Дупница- Сандански- Петрич.”, се казва в позицията, в което конкретно са очертани плановете за преминаване към по- зелено производство. Става ясно, че вече е в ход изграждането на фотолтаична централа с площ 1 343 322 кв.м с мощност 100 MWh. Предвижда се част от електроенергията от фотоволтаичния парк да се съхранява в батерийно стопанство, включващо монтирането на 25 батерии. През 2021 г. ТЕЦ „Бобов дол“ вече сключи договор с „Булгартрансгаз” за присъединяване на централата към гарозапределителната мрежа. До август тази година е предвидено да се въведе в експлоатация нова газова система за захранване на разпалващите газови горелки на парогенераторите, които вече са поръчани. Ще се монтират 4 газобутални двигатели за производство на ел. енергия. Тецът ще инвестира в закупуването на американски газоводородни турбини,
„ТЕЦ „Бобов дол” вече има готова техническа концепция за инсталиране на високоефективна и гъвкава електроцентрала, включваща две газоводородни турбини и един цикъл на парна турбина.
Обръщаме Ви внимание, че енергийните експерти определят ТЕЦ „Бобов дол“ като важен фактор от енергийната и национална сигурност на страната и значителна генерираща мощност в Югозападна България и от изключително значение за електропреносната мрежа на ЕСО, поради мястото, на което се намира като част от енергийния пръстен на Република България от гледна точка на доставка на енергия в системата и на намаляване на загубите по мрежата на ЕСО. Не сме наясно друга въглищна централа в страната да е обявила и да работи по толкова категоричен начин като ТЕЦ „Бобов дол“ за изваждане от експлоатация на въглищата като гориво. Възмутително е някой да си позволява да затваря енергийна мощност през медиите и това да не е коментирано с ръководството на централата.
Реализацията на гореизброените проекти и трансформацията на ТЕЦ „Бобов дол“ ще подсигури бъдеще с устойчиво енергийно и икономическо развитие на цяла Югозападна България, преодолявайки и необходимостта за успешна трансформация и декарбонизация по направление въглищни региони Кюстендил и Перник, които по дефиниция осигуряват голяма част от енергията и електричеството в тези части на България.”, се заключава още в документа.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here