Областният Иванов ще търси пари от МРРБ за водопровода от Пукната скала към Самоков

Пари за нов водопровод от Пукната скала към Самоков обеща да поиска от МРРБ областният управител на София област Иван Иванов. Иванов днес беше в община Самоков, където се срещна с кмета Владимир Георгиев.

Проектът вода от Пукната скала да пълни чешмите на Самоков не е нова. За момента от водохващането се захранва само 30% от града. За да се разчита на повече вода от този водоизточник, е нужно изграждането на 5- километров водопровод. Иванов е поел ангажимент да постави пред регионалното министерство въпроса, който ще спести пари на държавата.

Според кмета на Самоков Владимир Георгиев инвестицията може да бъде възобновена в най-кратки срокове, тъй като няма да се извършват сегашните плащания към „Софийска вода“. Освен това ще има независимо и сигурно водоподаване към най-големия град на областта.

Иванов е поставил и наболелия проблем със състоянието на яз. „Бели Искър“ и необходимостта от спешен ремонт на язовирната стена. Вече нееднократно експерти коментираха, че стената се нуждае от ремонт, тъй като евентуалното й скъсване ще отприщи голяма волна, която ще причини огромни щети.

Темата се Иванов постави на дневен ред още с встъпването си в длъжност. Иван Иванов изпрати писма до премиера, вицепремиера и министър на икономиката, до регионалния министър и министъра на околната среда и водите, с които обоснова спешната нужда от ремонт на намиращата се в критично състояние язовирна стена.

За необходимостта от ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, както и укрепването на свлачищата в отделни участъци, водещи към Самоков говориха още областният управител и кметът.

Той настоява за ремонти по трасетата Самоков-София и Самоков -Ихтиман.
Поставен е бил въпросът, свързан с необходимостта от основен ремонт на пътя за София през Ярема, в частта му от Ковачевци до пътя за Дупница и пътят Боровец-Костенец.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here