Областният Иванов ще търси пари от МРРБ за водопровода от Пукната скала към Самоков

0
1

Пари за нов водопровод от Пукната скала към Самоков обеща да поиска от МРРБ областният управител на София област Иван Иванов. Иванов днес беше в община Самоков, където се срещна с кмета Владимир Георгиев.

Проектът вода от Пукната скала да пълни чешмите на Самоков не е нова. За момента от водохващането се захранва само 30% от града. За да се разчита на повече вода от този водоизточник, е нужно изграждането на 5- километров водопровод. Иванов е поел ангажимент да постави пред регионалното министерство въпроса, който ще спести пари на държавата.

Според кмета на Самоков Владимир Георгиев инвестицията може да бъде възобновена в най-кратки срокове, тъй като няма да се извършват сегашните плащания към „Софийска вода“. Освен това ще има независимо и сигурно водоподаване към най-големия град на областта.

Иванов е поставил и наболелия проблем със състоянието на яз. „Бели Искър“ и необходимостта от спешен ремонт на язовирната стена. Вече нееднократно експерти коментираха, че стената се нуждае от ремонт, тъй като евентуалното й скъсване ще отприщи голяма волна, която ще причини огромни щети.

Темата се Иванов постави на дневен ред още с встъпването си в длъжност. Иван Иванов изпрати писма до премиера, вицепремиера и министър на икономиката, до регионалния министър и министъра на околната среда и водите, с които обоснова спешната нужда от ремонт на намиращата се в критично състояние язовирна стена.

За необходимостта от ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, както и укрепването на свлачищата в отделни участъци, водещи към Самоков говориха още областният управител и кметът.

Той настоява за ремонти по трасетата Самоков-София и Самоков -Ихтиман.
Поставен е бил въпросът, свързан с необходимостта от основен ремонт на пътя за София през Ярема, в частта му от Ковачевци до пътя за Дупница и пътят Боровец-Костенец.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here