В Разлог коментират: Л. Татарски стои зад атаката срещу кмета, Кр. Герчев: Дарил съм получените 7000 лв. от проекта

„ВАС заседава 12 пъти за 4 месеца, без да може да вземе решение. Но днес надделя решението на новото време. Парите, които се води, че съм получил по проекта, съм дарил, а заповедта за назначаването ми е с изтекла давност.”

Красимир Герчев

Това коментира на „4Власт” кметът на община Разлог Красимир Герчев. Както съобщихме по- рано, Върховният административен съд излезе с решение днес, че Герчев е в конфликт на интереси, тъй като се е самоназначил за ръководител на проект за саниране на Техникума по механизация на селското стопанство. Така едновременно е получил хем кметска заплата, хем заплата на ръководител на проект. Става въпрос за 7 984, 60 лева. Предстои заседание на ОИК – Разлог, които да обсъдят казуса. „Кой би повярвал, че става въпрос за 7000 лв. по грандиозен проект за саниране? Тези пари съм ги дарил още преди да ги получа от проекта. 3000 лв. съм дарил на църквата в Долно Драглище, още над 3000 на болницата. Не съм ползвал тези суми, но уловката, за която става дума, е следната- заповедта за назначаването ми като ръководител на проекта е с изтекла давност от 3 години. Съдът се хваща за положения труд, след като заповедта е изтекла, значи нямам право на този труд. Всъщност екипът е използвал CV- то ми като ръководител на проект, за да спечелят точки. Аз съм ръководител на много проект, а във всеки конкурс се гледа опитът и квалификацията на екипа, който ще ръководи изпълнението. Чист съм, тъй като не съм вземал пари, които да ползвам за себе си.“ – каза кметът Красимир Герчев.

„Административен съд Благоевград начело с председателят категорично отхвърли сигнала. Сега решението на ВАС трябва да бъде сведено до знанието на ОИК, която трябва да вземе решение с 2/3 мнозинство. Ще видим какво ще решат. Решението на ВАС може да се обжалва. Това се прави само при положение че предоставя нови доказателства.”, добавиха от екипа на кмета.

На въпроса кой стои зад сигнала, Красимир Герчев заяви, че само може да предполага и не му е известно.

В Разлог усилено се коментира, че зад атаката срещу кмета стои предшественикът му Любен Татарски. Сред политическите среди на градчето се говори, че Татарски глади панталон за кметския стол. Кроежите са Красимир Герчев да бъде свален от поста до 1 ноември. Ако това не стане преди тази дата, възможността за предсрочни избори отпада. При това положение, дори правомощията на Герчев да се прекратят, поста ще заем зам.- кмета и ще се изчакат редовните местни избори, които ще са през есента на 2023 г.

Както писахме през 2015 година: Началникът на кабинета на земеделския министър Любен Татарски, който е бивш депутат и екскмет на Разлог, се появи в списъка на злополучния банкер Цветан Василев.

Красимир Герчев, вляво, също се снима за спомен с премиера.

„Татарски е бил наш депутат и е ходил там, но вече не е депутат“, коментира примиерът Бойко Борисов по повод получените от медиите списъци с посетители в кабинета на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. По думите на Борисов той и важните хора в ГЕРБ, с които е говорил, нямат отношения с КТБ и не са ходили в банката. „Нито веднъж някой не ме е питал мога ли да ходя там и аз да съм казал „да”. Щях да понеса отговорност, ако съм казал „да”, и щях да кажа, да, пратих го по тази тема“, коментира Борисов. Попитан откъде е знаел толкова рано, че в списъците няма хора на ГЕРБ, премиерът каза, че са му се обадили и са му казали, но не уточни кой.

По повод получените от медиите списъци с посетители в кабинета на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев Борисов гарантира, че той и важните хора в ГЕРБ, с които е говорил, нямат отношения с КТБ и не са ходили в банката.

Въпреки че Татарски не е депутат, отново е на ключова позиция в държавата, а именно – началник на кабинета на земеделския министър Десислава Танева.

Преди няколко години, когато все още беше депутат, се появи информацията, в която се казваше, че разследване срещу екскмета на Разлог и депутат от ГЕРБ Любен Татарски е приключило с доказателства, уличаващи го в далавери и злоупотреби с власт, припомнят запознати с делата на Татарски. Любен Петров Татарски е бил разработван от дирекция „Противодействие на корупцията” в ДАНС по линия на незаконно финансиране на политическите партии и злоупотреба с финансови средства в общините. Същият е бил заведен на оперативен отчет като обект на Дело за оперативна проверка (ДОП) с псевдоним Брокер в рамките на Групово дело за оперативна проверка „Лабиринт” (продължение на публично известното дело „Лиани”) с оглед налични данни за незаконно разпореждане със средства на община Разлог.

84 сметки на ГЕРБ, сред които има и на 6-има министри, 44 на ДПС, които са „изметени“ преди фалита на КТБ, и 18 на БСП, сред които има и една на евродепутат. Така обобщи Вера Ахундова – бивш акционер в КТБ и експерт от сдружение „Ние, гражданите“, списък с 300 специални сметки от фалиралата банка. Тя каза, че този списък ще бъде изпратен на Европейската комисия. Ахундова описа специфичното разделение на клиентите в банката и даде пример – когато в друг трезор откриваш сметка, към името на клиента не се записват данни като „съпруг, съпруга на депутат, на министър, на зам.-министър“. Т.е. клиенти на КТБ са били лица, които или са водени от някого, когато са откривали депозитите си, или са заявявали, че някой ги праща.

Имало е 19 сметки, за които като учредител или действителен собственик са записани фирми, свързани с Ирена Кръстева – те са били 7- цифрени, сега са почти нули, или по тях има по 500 лв., т.е. – изтеглени са преди закриването на банката. Над 700 млн. лв. са кредитите, които са били отпуснати на фирми и лица от кръга на ДПС. Информацията на експертката е, че от тях 500 млн. лв. са били изтеглени само по време на мандата на Пламен Орешарски. „Нито лев от тези кредити не е платен. Те са превъртени до голяма степен през цесии. Значи от общо 850 млн. цесии 500 млн. са на ДПС“, обясни Ахундова. От 18 сметки на БСП 14 са на български депутати и една е на евродепутат. Има една на министър и 3 на зам.-министри.

На две от сметките е пишело, че титулярят е „брат на премиера“. Тук Ахундова каза, че не може да поясни дали става въпрос за двама братя, или за 2 депозита на брата на Пламен Орешарски – Милети, който е бивш шеф на затвора в Бобов дол.

Любен Татарски е колкото с ГЕРБ, толкова и с БСП. Припомняме, че през 2015 г. в местните избори негов племеник бе начело на БСП като кандидат за кмет през 2015/юли/31:

Пламен Ботев, който е ексначалник на ВиК в Разлог, бе избран за кандидат-кмет на общинска конференция на БСП в града, провела се късните часове на отминалата вечер. Сред номинираните бяха Владимир Коцаков, Емил Колевичин, Николай Дундалов, Галя Адамова, Пламен Ботев и бившият народен представител Владимир Коцаков, който бе изхвърлен от редиците на партията именно от общинския председател Емил Колевичин. След като тримата номинирани Емил Колевичин, Николай Дундалов и Владимир Коцаков си дадоха отвод, в надпреварата останаха Пламен Ботев, който взе 22 гласа срещу 15 гласа за Галя Адамова. По повод номинацията му за кмет от социалистическата партия в Разлог, Пламен Ботев заяви пред репортер наш, че има сили и амбиции да се справи с предизвикателството, участвайки в кметската надпревара наесен. Припомняме, че по време на кампанията през 2007 г. БСП в Разлог издигна лидера си Емил Колевичин и се класира като трета политическа сила в община Разлог с резултат 1714 гласа.

Опозицията сигнализира за закононарушения на бившия кмет на Разлог, 2013/февруари/06 : 

Силвана Дилова разобличава шефа на парламентарната комисия по регионална политика в разрушаване на 30 дка училищен полигон и завземането му от „Пирин голф холидейс клуб”

Татарски: Няма нищо вярно, тези неща са отпреди 10 г. и се вадят предизборно 

Сигнал, внесен от опозицията срещу депутата от ГЕРБ Любен Татарски, го уличава в прикриване на закононарушения. Според данните в сигнала Татарски позволил това, докато е бил кмет на Разлог. Фактически автор на сигнала е Силвана Дилова от фондация „За подпомагане жертвите на престъпления и борба с корупцията”. В парламента на депутати от опизицията тя е представила факти около действията на длъжностни лица от община Разлог, заради които държавата е ощетена с имущество за милиони левове. По думите на Дилова, която е дъщеря на бившия ОбС шеф на Разлог Ат. Дилов от първите години на демокрацията, за нуждите на Професионалната гимназия по автотранспорт в Разлог се е ползвал полигон. Той се намира в землището на града, на площ 30 дка и е бил собственост на държавата в лицето на Министерството на образованието. След решение на Общинския съвет обаче през 2003 г. полигонът на практика е завзет от дружеството „Пирин голф холидейс клуб”, всички съоръжения са разрушени и той става част от луксозен голф комплекс.

Дилова изтъкнала, че лично тогавашният кмет Любен Татарски е предприел действия, за да се прикрият закононарушенията. Предложено е гимназията да стане общинско училище и така да се придобие безвъзмездно полигонът. Министърът на образованието тогава е отхвърлил това предложение и е настоявал за обезщетения за унищоженото имущество. През 2004 г. Любен Татарски предлага нов устройствен план, с който полигонът на практика е ликвидиран без всякакво правно основание. Възложител на новия план е именно „Пирин голф холидейс клуб”, който днес се управлява от офшорна фирма. Сред поставените въпроси на опозицията са: има ли синът на бившия разложки кмет и депутат Любен Татарски три сметки за милиони левове в офшорни зони и чия е най-модерната къща в наречения от местните „Мъртъв град“ точно до скъпарското голф игрище край Разлог? Според кулоарни слухове лицето, на което се води луксозният имот, има нещо общо лично с Любен Татарски. Политици от опозицията обвиниха депутата от ГЕРБ и шеф на ключовата комисия по регионална политика и в прикриване на сигнали срещу негови приятели кметове от Югозапада, погнати за ралзични далавери и нарушения. Татарски упражнявал натиск над различни институции, използвайки положението си на шеф на регионалната комисия, за да бъдат спирани и покривани сигнали и разследвания срещу негови колеги – дългогодишни кметове на градове от Югозапада.
Потърсен за коментар за сериозните обвинения, Любен Татарски обясни, че твърденията не са верни. „Всички тези неща са отпреди 10 години. Изваждат се стари неща с цел дискриминиране. Свързани са с предстоящите избори. Нищо ново под слънцето! Извършвани са проверки от прокуратурата и е установено, че няма извършено престъпление. Всички тези дейности, които се приписват на мен, са в резултат на решения на Общински съвет-Разлог и са в интерес на хората от община Разлог. Това е видно за всеки, който посети общината”, коментира Татарски. Относно твърденията, че синът му има три сметки за милиони левове в офшорни зони, той отговори така: ”Това са пълни глупости. Това е проверявано. Такива нелепи неща не искам да ги коментирам даже”. Относно твърденията за прикриване на далавери на приятели – кметове от Югозапада, Татарски обясни, че те са голословни. „Изобщо не знам за какво става въпрос. Твърденията са голословни, тенденциозни и злонамерени”, категоричен бе депутатът.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here