ЧЕЗ и ЕСО мотаят фотоволтаичната централа на ГУМ Дупница, Вуковска събира оферти от банки

Цветанка Вуковска

От ЧЕЗ и ЕСО (Енергиен системен оператор) мотаят становищата по проекта за изграждане на фотоволтаична централа на покрива на ГУМ Дупница. Всички документи по ключовия за магазина проект вече са задвижени. Стана ясно, че има издадена от общината виза за проектиране, управителят на ГУМ Цветанка Вуковска е предприела стъпки за осигуряване на финансирането на проекта. В момента се пресяват офертите за осигуряването на кредита. Огледите са показали, че ще се наложи и ремонт на покрива на магазина, където ще се подредят панелите.

Както сме писали, през ноември миналата година Вуковства обяви намеренията си да подреди слънчеви панели в отговор на поскъпването на тока. Разчетите показват, че инвестицията ще възлиза на до 140 000 лв., а ще свали сметката за ток с 30%. Централата ще е с мощност 120 kWp и ще включва 266 панела.

Подадени бяха общо 7 от фирми, които да се заемат с изпълнението. Избрана беше тази на „Делектра“ ЕООД в размер на 130 310 лева без ДДС. Изчисленията според оферта на фирмата са инсталацията да произвежда прогнозно 148 608,52 кв.ч годишно, което е до 35% годишно намаление на разходите, около 15 000 кв.ч. количество излишна енергия, която ще бъде продадена

Заемът за финансирането ще е 100 000 лв., като залогът ще бъде самата централа. В момента в магазина купуват ток на цени от 50 ст., а до миналата година сумата е била 22 ст. Най- големият шок беше през декември, когато стойността удари 67 ст. Сега обаче отстъпките от държавата смекчават малко шока от поскъпването. Още след скока Вуковска съобщи, до лятото сметките са били по 3000 лв., а през есента скочили до 12 000 лв. В последните години управителят прави стъпки за поетапно въвеждане на енергоспестяващи мерки. Започнато е с подмяната на старите луменисцентни лампи с нови енергоспесяващи LED. Оборудването на асансьорите в магазина е било подменено с енергоспестяващо, сменени са били и двигателите. След това са сменени над 50% от климатиците. Това е свило потреблението на ток от 520 000 KW годишно до 400 000.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here