Илия Пасков иска разваляне на концесията за банята в Сандански, търси от общината инвестираните 800 000 лв.

Бизнесменът Илия Пасков иска предсрочно прекратяване на концесията за банята в Сандански. За момента обаче ОбС-Сандански е отхвърлил молбата да скъса договора с фирмата „Свети Никола” ЕООД. Пасков взе банята на концесия за 35 години през 2015 г. и я превърна в истинско СПА бижу, лукс комплексът е оборудван от до и предлага пълен релакс.

В банята всичко е супер лукс.

Според съветници Пасков не е плащал наема на общината от 3 години, като сумата за година е 53 хил. лв. Така до момента се е натрупал дълг от около 200 хил.лв.

В молбата си до ОбС обаче Пасков обяснява, че заради ковид на практика банята не е работила от 2019 г. поради липса на клиенти. Хотелиерът настоявал концесията да бъде прекратени, а общината да му изплати част от вложената инвестиция, която е била над 800 хил. лв. и да бъдат опростени задълженията от 200 хил. лв.

На място има СПА център, студио за красота.

Молба е била разгледана в комисията по Бюджет и финанси, като е била отхвърлена. Комисията е поискала от общинска администрация да бъде дадено становище, такова все още няма.

„По Закона за концесиите, ако три месеца не са внасяни сумите, кметът е длъжен да прекрати концесията.”, споделят общински съветници.

Припомняме, че Илия Пасков взе банята в Сандански на концесия за 35 години, след като в началото на 2014 г. Общински съвет Сандански взе решение за стартиране на процедурата.

Банята е построена през 1958 г. и по нея не беше правен ремонт от над от 20 години. Разчетите тогава показаха, че средствата, които общината влага в малки ремонтни дейности и консумативи, надхвърлят с всяка година приходите, които се генерират. Затова се потърси инвеститор, който съвместно с общината чрез публично-частно партньорство да инвестира в обновяването, ремонта и модернизацията на знаковата за Сандански сграда. Кандидат не се появи, последва нова процедура, спечелена от „Свети Никола” ЕООД с управител Илия Пасков. Договорът за концесия беше сключен на 16 март 2015 г. По договор беше заложена инвестиция от 815 000 лв., разкриване на нови работни места. Наемът от 53 250 лв. започна да се начислява на третата година от концесията.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here