Home Новини Украйна: Руска ракета удари жилищна сграда в Киев

Украйна: Руска ракета удари жилищна сграда в Киев

Броят на жертвите се уточнява, докато евакуацията е в ход

Две руски ракети поразиха жилищен блок в Киев. Кадрите от удара бяха разпространени преди минути от проукраинските канали в социалните мрежи. Едното попадение е във високите етажи на сградата, а другото – в нейната основа.

Министерството на вътрешните работи на Украйна разпространи снимки, на които се вижда, че служителите на спешната помощ помагат при евакуацията на жителите.

Кадрите показват, че няколко апартамента са разрушени изцяло, външните им стени и прозорци липсват. По тротоара има отломки. Някои прозорци на долните етажи изглеждат счупени.

Първоначалните данни сочат, че човешки жертви няма. Повечето от населяващите сградата са я напуснали след вчерашните предупреждения от президента Володимир Зеленски, а останалите са били скрити във вътрешни помещения.

 

 

В социалните мрежи вече плъзнаха колажи, които сравняват кадрите с кулите-близнаци, поразени при атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

В същото време президентът Зеленски се появи в нов видеозапис, заснет пред президентския офис в Киев. Украинският лидер увери, че ще остане в Киев. „Няма да хвърлим оръжията, ще защитаваме държавата си“, каза Зеленски.

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че Съединените щати са предложили на Зеленски да го евакуират от украинската столица, но той е отказал. „Битката е тук, нуждая се от боеприпаси, не от разходка“, е казал украинският президент в отговор на предложението на САЩ, разказа високопоставен американски служител в сферата на разузнаването, добре запознат с проведения със Зеленски разговор.

Зеленски призова украинците да не вярват на „фалшивите информации“, които циркулират в интернет, че той възнамерява да нареди на украинската армия да се предаде. „Нашите оръжия са нашата истина. Това е нашата земя, нашата страна. Нашите деца. Ще защитим всичко това. Слава на Украйна“, заяви украинският лидер.

Ситуацията в Киев обаче продължава да бъде повече от усложнена. На фона на улични престрелки и хвърчащи ракети в града са плъзнали и мародери.

Една снимка показва двама служители на спешна помощ, които отвеждат жена от местопроизшествието, а други работници тичат на заден план.

„Родих дъщерите си в родилна болница, която е само на една пресечка от тази сграда“, написа една в Twitter жена, намираща се в болница в съседство на ударената сграда.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here