Лекарите от общинската болница в Дупница спасиха краката на клошара Мартин, медиатори: Беше премръзнал, отрязаха му пръстите

Екип от хирургията на общинска болница в Дупница и медиаторите Даниела Любенов и Надка Методиева спасиха краката на клошара Мартин Иванов. Младият мъж е бездомен и обикаля в центъра на града, често стои пред ГУМ или в района на централния храм „Св. Георги”. Любенова и Методиева, които работят в екип, се заели да му помогнат.

Даниела Любенов, Костадин Костадинов и Надка Методиева призовават всички да спазват мерките, те смята, че ваксините са полезни и призовават хората да се защитят.

„Мартин беше замръзнал. Наложи се лекарите от общинската болница да отрежат пръстите на краката му. След като изтече клиничната пътека, той напусна болницата и отново остана на улицата. Колежката Надка Методиева успя да намери негова сестра в Ресилово. Тя се съгласи да го приеме в дома си, макар да живее със съпругата си и 5-те им деца. След като Мартин се посъвзе, изпадна в абстиненция. Той диша бронз денонощно и е зависим. В състояние на криза беше изпочупил жилището на сестра си. Аз съм медицинска сестра, наложи се да му бия инжекция, за да се успокои. Не можеше да остане повече там, щетите бяха сериозни. За известно време го настанихме в дом. На сестра му успяхме да осигурим социална помощ, за да се компенсират щетите. Предполагам, че в момента Мартин отново е настанен някъде, защото не съм го виждала отдавна, а и никой не е оплаквал от него.”, това разказа за „4Власт” Даниела Любенова. Тя и колежката й помагат на всеки изпаднал в нужда. В общината работят общо 6- има медиатори, тяхното задължение да оказват съдействие на болни, бедни, неграмотни хора. „В „Горна махала” има мъж, той е на около 45 години, но е с много сериозни здравословни проблеми, включително психични. Той е бавно развиващ. Съдействахме пред институциите, ходихме до Кюстендил, извадихме ТЕЛК. Сега той е с доста прилична пенсия, която е в помощ и неговите близки са спокойни.”, обясниха двете. Срещнали обаче пълен отпор при опита да убедят ромите в Дупница да се ваксинират. „Две години вече, въпреки ежедневните обходи от къща на къща, за да ги запознаваме с противоепидемичните мерки, сме завели за ваксина едва 10 роми от 7000.За тях ваксината е чип, нещо страшно, отрова. Все пак сме изключително удовлетворени от факта, че успяхме да ги убедим да спазват елементарните мерки, за да не се разпространява вирусът. Всички вече са с маски. Много ни помага председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Благодарение на него частната болница в Дупница е на наше разположение 24 часа в денонощието. Работим перфектно и с болница, и с всички лични лекари.”, казаха двете дами. Те бяха в кабинета на Костадинов и го помолиха за съдействие за ваксините. Призоваха го да се обърне към пасторите в ромските квартали, които да убедят хората, че ваксините спасяват живот.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Aaa НЕ!
    Да агитират ромите да се ваксинират не е добре !
    Всеки сам си решава !
    Не е добре намесата в това- това е един експеримент и има доста странични влияния ! Много хора които от страх или наивност избързаха са със сериозни проблеми ( особенно сърдечни , запушвания .. други починаха ) скоро след ваксиниране
    Иначе медиаторите са супер!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here