Снежана Траянска и Райко Цветков разговаряха във връзка с проекта с представители на Министерство на правосъдието и ГДИН в София.

„Търсим варианти за проектиране и основен ремонт на ВиК мрежата в с. Самораново, община Дупница. Изграждането на нов водопровод и канализация следва да бъдат съобразени с бъдещия затвор.“ Това заяви народният представител от Има такъв народ Снежанка Траянска след инициирана от нея среща в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. На срещата присъства и кметът на селото Райко Цветков.

От страна на Министерство на правосъдието в работната среща участваха Десислава Гайдарова – главен секретар на министерството и ръководител на Програмния оператор, и Венета Стоилова – началник на отдел „Международни програми и проекти“, ръководител на Програмна област „Корекционни услуги и задържане преди съдебен процес“. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ присъстваха главния директор на дирекцията гл. комисар Ивайло Йорданов, който е ръководител на проекта, Надя Радковска – координатор „Индикатори и изпълнение“, както и експерти от екипа на управление на проекта.

Както вече съобщихме, жителите на Самораново са на нокти заради проекта за затвора, който ще побира 400 лишени от свобода. На място ще се изгради и обучителен център за надзиратели с хотелска част, към затвора ще има кухня, работилници, перално… За „4Власт” Цветков коментира след среща в селото по темата, че притесненията на хората са, че затворът ще поглъща голяма част от водата, още повече, че теренът, където ще се стори, е с денивелация.

Над 300 души протестираха пред общината миналата година.

Припомняме, че през миналата година жителите на Самораново да пъти излизаха на протест пред община Дупница с искане за спешни ВиК ремонти, хората се оплакват от чести аварии и лошо качество на водата.

На протест пред общината през миналата година жителите на Самораново донесоха бутилки с мътна вода.

Проектът предвижда към затвора да се изгради нов резервоар с обем 100 куб. м., както и да ремонтира съществуващ басейн, който да се ползва за противопожарни нужди.

Пред Траянска и Цветков е бил представен проектът за строеж на новия пилотен затвор, който ще служи и като база за практическо първоначално и последващо обучение и изпълнение на дейности от различни категории персонал. Обсъдени бяха параметрите на застрояване на затвора и учебния център към него.

Междувременно стана ясно, че в свое становище от 14.06.2019 г. ВиК-Дупница декларира, че прогнозните количества за консумация на питейна вода, след реализиране на проекта, не могат да бъдат осигурени чрез директно захранване от съществуващата водопроводна мрежа на с. Самораново. В друго становище – от 21.12.2021 г. ВиК-Дупница посочва, че водопроводната мрежа е компрометирана, с изтекъл експлоатационен срок и водоснабдяването ще бъде възможно при изграждане на резервоар с обем 100 куб. м.

Така трябва да изглежда новият комплекс.

Още от преди 2 години община Дупница проведе обществена поръчка за ремонт на водопроводната мрежа в селото със заложена сума 4,5 млн. лв. Парите обаче така и не бяха отпуснати от МРРБ. На фона на искането на общината да напусне водната асоциация вече реално няма надежда да се отпуснат парите. Всеки момент се очаква да започнат частични ВиК ремонти по мрежата в селата Самораново, Яхиново и Крайници за 1 млн. лв. Парите са осигурени чрез безлихвен заем, който общината изтегли в края на миналата година.

В началото на юни 2021 г. в селото бяха подменени тръбите по една от улиците.Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here