Евродепутатът Джамбазки и кметовете Паунов и Методиева прерязаха лентата на паметника на Васил Левски в с. Николичевци

„АКО СПЕЧЕЛЯ, ПЕЧЕЛЯ ЗА ЦЯЛ НАРОД – АКО ЗАГУБЯ, ГУБЯ САМО МЕНЕ СИ!“, Е ИЗПИСАНО НА ТЕЖАЩИЯ БЛИЗО ТОН И ПОЛОВИНА И ВИСОК НАД 2 МЕТРА ПОСТАМЕНТ

 

В деня когато отбелязваме 149 години от гибелта на Апостола на Свободата- Васил Левски, в кюстендилското село Николичевци бе открит негов паметник.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на община Кюстендил Паунов и кметицата Спаска Методиева прерязаха лентата на паметника на Васил Левски в с. Николичевци.

Официални гости на церемонията бяха още депутатът от ИТН Снежана Траянска, председателят на ОбС- Кюстендил Иван Андонов, зам.- кметът Светослав Василев, Архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия Исаак, общински съветници, представители на ВМРО- Кюстендил и десетки родолюбци.

Кметът на населеното място Спаска Методиева приветства всички гости, като сърдечно благодари за помощта и средствата, за изграждането на паметната плоча в центъра на селото. Тя разказа и интересни факти от историята, като представи данни за посещенията на Васил Левски в с. Николичевци. Това е и причината, най-дългата улица там да носи неговото име!

Идеята за паметника е на областния председател на ВМРО Георги Петров, а финансирането е изцяло със средства на ВМРО. Любопитна подробност е, че изработването е дело на каменоделеца Димитър Антов, който е общински съветник в София.

„Има няколко личности в българската история, които са безспорно превърнати от българския народ в светци. Сред тях на първо място ще бъде Васил Левски. Човекът, който беше обесен, но нивга не умря. Човекът, който пожертва целия си живот за свободата на българската нация. Затова всеки един негов паметник трябва да ни напомня за дребнавостта на нашите битови неуредици, за това колко са дребни и нищожни нашите спорове. Поздравявам кмета и общинския съветник Георги Петров, затова че подеха тази инициатива и паметникът вече е факт“, обяви евродепутатът Ангел Джамбазки.


Единственият по рода си паметник на Левски тежи близо тон и половина и е висок над 2 метра.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here