Депутатът от Самоков В. Зашкев пита министър Караджов за яз. „Бели Искър”, чака отговор какви мерки ще вземе МРРБ, за да защити самоковци 

Васил Зашкев

Народния представител Васил Зашкев от Самоков чака отговор от регионалния министър и зам.- премиер Гроздан Караджов за състоянието на язовир „Бели Искър”. Депутатът от ”Демократична България” е входирал официално питане до министъра относно въпроса, който тревожи цял Самоков.

„Въпросите, които ви задавам, са от изключително значение за Самоковския регион, защото касаят живота, здравето и имуществото на хората. Какво е настоящето състояние на стената на язовир ”Бели Искър”, кога е извършена последната проверка? Какви мерки предвиждате за безопасността на стената през Министерството на регионалното развитие и благоустройството с оглед на институционалните неразбории?”, пише в питането на Зашкев.

Както е известно, цял Самоков трепери заради състоянието на язовирната стена. Язовирът осигурява около 20% от водата за София, а Самоков разчита изцяло на него. Язовирът е и с най- голямата стена на Балканския полуостров, строен е между 1939  и 1945  година. Специалисти са изказвали мнение, че самота вода с годините влия на цимента, вложен в стената, като го разлага. Дълги години институциите си прехвърляха отговорността за яз. „Бели Искър“ и спореха за собствеността на водоема, което бави неотложния ремонта, докато язовирът е в предаварийно състояние и достъпът до него е абсолютно забранен.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here