Зам.- кметът Йорданка Гацева, на преден план, до нея са кметът Елза Величкова, председателят на ОбС Елеонора Христова.

Сметка за ток от 32 000 лв. за януари сюрпризира община Бобов дол. Сумата е натрупана основно от улично осветление и от потреблението на детските градини, които са на издръжка от общината. До преди скока в цената на ел. енергията фактурите били за по 10 000 лв. И в администрацията, и в детските градини се отопляват на нафта, което спасява общината от още по –шокираща сметка.

От администрацията съобщиха, че за декември са платили фактура от над 22 000 лв. От държавата са изплатили помощ от 5000 лв. за погасяване на задължението, така реално от общинската каса за тока са извадени около 18 000 лв. За януари обаче сметката вече е 32 000 лв., а получената помощ е само 2000 лв. От общината коментираха, че не са наясно по какъв критерии се изчислява помощта, която се отпуска и на какво се държи разликата. В Бобов дол вече подготвят справките, поискани от Асоциацията на общините в България във връзка с изплащането на компенсациите. Трябва да се представи какво е било потреблението на ток за предходната година.

„Уличното осветление няма да спираме, страхуваме се за сигурността на хората и от кражби. Не може да го позволим. Трудно е, но се опитваме да се справим с плащанията. Очакваме по- висока субсидия от държавата за тази година и се надяваме на компенсациите, които се обещават заради високите цени на ел. енергията. Проблемът засяга сериозно и детските градини, и училищата. Трябва да се намери механизъм да причислят общината и детските заведения към битовите абонати, ние не сме производство, че да плащаме тези високи цени. Разчитаме и ситуацията с цената на тока да нормализира.”, заяви зам.- кметът по финансите Йорданка Гацева.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here