Към списъка, който премиера изброи през изминалите дни, са добавени и имената на Младен Михалев – Маджо, Христофорос Аманатидис – Таки и Петьо Еврото

Премиерът Кирил Петков влезе в за разпит във Върховна касационна прокуратура.

На влизане министър-председателят заяви пред журналисти, че носи списък с 19 имена на хора, които имат влияние както върху криминални, така и върху икономически престъпления. В папката имало и журналистически материали.

Към списъка, който Кирил Петков изброи през изминалите дни, са добавени и имената на Младен Михалев – Маджо, Христофорос Аманатидис – Таки и Петьо Еврото, предаде БНТ.

Това са личности, отдавна известни в публичното пространство, коментира Кирил Петков. По думите му той не е човекът, който да казвам кой е виновен и кой не, а просто показвам на прокуратурата тези личности.

„Моят екип събра публичната информация за хората, чийто имена се въртят от години. Не смятам, че този разпит е натиск. Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства. Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека – крайният списък, който съм донесъл. Една прокуратура би трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. Ако има нужда от помощ – тук съм. Разпитът е излишен пиар”, заяви той и добави: „Според мен една прокуратура би трябвало сама да може да направи това домашно и сама да се самосезира по публични данни. Това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм, да го представя. Доволен съм, че тези имена, които досега винаги са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, но никога не сме ги чули официално от прокуратурата, сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председател им го носи на крака,“ каза Петков.

Данните за дейността им са публична информация, която неговият екип е събрал като част от журналистически разследвания. Според премиера Петков прокуратурата би трябвало да води такива разследвания без помощта на изпълнителната власт.

„След като са твърде отдавна известни, тук въпросът е дали от прокуратурата е направила всичко възможно, за да мислим ние като общество, че има правосъдие?“, попита премиерът Петков.
За 15.00 ч. на разпит е призована и Лена Бориславова – началник на кабинета му.

Поводът за разпитите e срещата на премиера с главния прокурор Иван Гешев миналия петък, когато Петков, четейки от телефона си, е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here