Павилионите на площада в Дупница оцеляха и след 31.01, търговците: Общината още чертае схемите и концепцията за визия на обектите

И днес павилионите работиха, но търговците се оплакаха, че клиентите им много са намалели, а сметките им за ток са двойни.

Павилионите на площада в Дупница оцеляха и след 31 януари. Това беше крайният срок, закован от общината, в който търговците трябваше доброволно да вдигнат капанчетата. На място се върти търговия вече над 15 години, но на това слага кръст Новата наредба за преместваемите обекти, която Общински съвет гласува в края на октомври 2021 г. Документът забранява да има павилиони в Централна градска част, което включва пространството от ГУМ до Дома на техниката.

И днес обаче павилионите срещу джамията, предлагащи плодове и зеленчуци, царевица, цигари, сувенири т.н., работеха.

 

„Никой не ни е давал заповеди за премахване, прочетохме от медиите за срока за премахване до 31 януари, но никой не е идвал при нас. На 2 февруари получихме уведомления от общината. От тях разбрахме, че тепърва се изготвят схемите за Централна градска част и I зона, по които ще се определи къде може да се поставят преместваеми обекти. Знаем, че не разрешават да останем тук, още обаче не са определили къде може да се преместим. Ние сме тук от 2005 г., имаме договори, всяка година подписваме и анекси. Конструкциите на павилионите са си наши. В тази криза не знаем от къде ще извадим пари да ги вдигнем и преместим. Цената на тока скочи два пъти, преди плащахме по 26 ст. без ДДС, а сега ни таксуват по 50, а продажбите много намаляха. Ние не сме предприятие, което произвежда нещо, въртим търговия. Фирмите са малки, работим семейно.”, споделиха търговците.

Наредбата за преместваемите обекти предвижда територията на общината да се раздели на Централна градска част, Първа зона, Втора зона, Трета зона и Четвърта зона. За Централна градска част ще се разрешава поставяне на обекти само временно.

В уведомленията, които търговците са получили в сряда, от общината пишат, че схемите за зони Централна градска част и I- ва зона са процес на изготвяне. След като те бъдат готови, ще се проведат процедури за отдаване под наем на общинските терени, където ще може да се развърти търговия. Освен това от общината подготвят и цялостна концепция за визията на обектите за всяка една от зоните в съответствие с действащата Наредба.

А иначе, точно на 31 януари изтичаше 3- месечният срок от приемането на Наредбата, който беше гратисен за доброволно премахмване на обектите в нарушение.

„При неизпълнение на това задължение обектите и/или елементите се премахват принудително, а на нарушителите ще се налагат санкции по Глава седма от Наредбата. В същия срок преместваеми обекти, рекламни елементи и фирмени надписи, поставени върху имоти държавна или частна собственост на правно основание сключен договор за наем или одобрена подробна схема, но без разрешение за поставяне, са длъжни да подадат заявление за издаване на разрешение за поставяне, комплектовано съобразно изискванията на Наредбата.”, информираха тогава от общината. С оглед продължващия процес по изготвяне на схемите и концепцията относно визията на павилионите, изглежда, че срокът е удължен.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here