В храм „Св. Георги Победоносец“ отец Желязко Симонов отслужи панахида в памет на невинните жертви

За поредна година в село Петърч, община Костинброд  бяха почетени жертвите на комунистическия режим.
На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война.
От 10:30 часа в храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч беше отслужена литургия в памет на невинните жертви. Панихидата отслужи отец Желязко Симонов.
Кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, заедно с Народния представител г-н Младен Маринов, общинският съветник г-н Димитър Найденов, г-н Симеон Спасов- кмет на село Голяновци и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.
На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, беше поднесен венец от кмета на село Петърч г-н Борислав Борисов и Народният представител г-н Младен Маринов.
На това “мрачно” място след преврата на 9 септември 1945 година са изведени и избити десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били заравяни телата на невинните убити. По-късно същите ями са използвани за екарисаж и в тях са изхвърляни животински останки.
Всяка година на 1 февруари местността „Гробницата“ е място за поклонение на гражданите от с. Петърч и цялата костинбродска община в памет на смъртните жертви.Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here