Г. Думанов: Туристите в Банско с 40% по- малко, сметките за ток тройни, минаваме на газ и дърва, цени не може да вдигнем

„Заради три пъти по- високата сметка за ток сменям електричеството с газ или дърва, няма как при спад от 40% на туристите да вдигам цените.
Икономисвам както мога, помощ няма от никъде, всеки се справя сам както може.” Това коментира пред „4Власт” общинският съветник от Банско Георги Думанов, който върти семеен хотел в курорта и изброи:
„От бойлери на ток минах на газ, в кухнята също гледаме да разчитаме на газта или на дървата, вместо прясна пърленка предлагаме полуфабрикат. Просто цената от 60 ст. на киловат ни убива. Фактурата ми за 2020 г. е на база от 9 ст., а сега цъка на по 60 без ДДС. Парното включваме ако има туристи или на сектори в хотела.”

Георги Думанов

Думанов се надява на компенсации от държавата, но до момента няма нищо. По думите му сезонът е по- слаб от миналогодишния. „Разчитаме на руснаците, но те намаляват, сега чакаме да дойдат румънци и англичани. Идват и със сертификати, и само с тестове. Ако някой се разболее, по правило трябва да се настани в изолирани помещения безплатно, но кой настанява безплатно, при положение, че вече няма помощ от държавата?”, пита се той. За прословутата супа от 30 лв. заяви: „Има заведение с такива цени, но туристите трябва да знаят, че не на всякъде е така. В случая става въпрос за ресторант, където на влизане едва ли не събуват обувките на клиента и го обуват на тръгване. Сервитьорът стои до теб, за да те обслужва лично, щом нещо ти потрябва. Няма как да не е по- скъпо.”


От пресцентъра на общината обявиха, че внушенията с високите цени и ковид истерията вредят на имиджа на курорта. Припомняме, че в началото на месеца кметът на Банско Иван Кадев подаде сигнал в прокуратурата във връзка с публикация, в която пишеше, че има бум на ковид в курорта.
„Всички туристи идват с валидна застраховка за сезона, която важи и за ковид, няма драма. Внушенията вредят на целия курорт. В момента очакваме да пристигнат туристи от Румъния, Турция, предстои и ваканцията на англичаните. Има няколко лаборатории в Банско, като най- важното е, че служителите на ресторантите и хотели и децата ползват преференциални цени за тестване.
По хотелите имат протоколи, които следват в случай на турист с ковид.”, коментираха от общината.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here