Ковидните легла в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев са пред изчерпване, поради което нуждаещите се от хоспитализация ще бъдат насочвани към другите болници в областта – в Сандански, Разлог и Благоевград.

За това се разпореди директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов със заповед, която е в сила от вчера, 25 януари. Транспортирането на нуждаещите се от хоспитализация ще става със специализиран автомобил на ЦСМП с придружаващ медицински екип от МБАЛ – Гоце Делчев след диагностично уточняване на пациента с тест за Ковид-19, изготвена медицинска документация и предварителна договорка с приемащата болница.

„Ковидните отделения са пълни. Интензитетът е висок – един се изписва, друг постъпва. Приемат се болни в инфекциозно, вътрешно, в половината от детско, в част от акушеро-гинекологично отделение, в ортопедично отделение, а пациенти с травми се настаняват в хирургично. Все още има няколко свободни легла, но ситуацията е динамична и до довечера може да бъдат заети. При запълване на капацитета на ковидните легла ще транспортираме болни в Благоевград“, коментира тежката ситуация зам. управителят на МБАЛ – Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

Той добави, че повечето от медиците в МБАЛ – Гоце Делчев са повторно заразени с Ковид-19. „Лекари, медицински сестри, санитари, които са преболедували и ваксинирани, са с позитивни тестове. Никога не сме имали толкова много заразени медици. Добрата новина е, че повторната коронавирусна инфекция преминава по-леко и това се дължи най-вече на ваксините“, категоричен е д-р Ангел Тонгов.

В пика на петата ковидна вълна сред хоспитализираните има и деца, като и при тях заболяването протича без тежки усложнения. „В детско отделение се лекуват 6 деца с коронавирус, като днес изписахме две. Основно постъпват с висока температура, по-рядко са с пневмонии. Лечението е симптоматично, а когато се наложи – антибиотично”, добави педиатърът д-р Тонгов.

„Нямаме тежко болни в интензивното отделение, които да са стигали до интубиране. Надявам се това да е последната сериозна вълна, както прогнозират водещи лекари и учени, за да няма повече толкова блокирани отделения“, заяви д-р Тонгов, който също след изкаран коронавирус и две ваксини в началото на месец януари е бил с положителен тест, но много леко и бързо е минал през инфекцията./струма.бг


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here