Игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий

За по 2 часа сутрин, обед, вече и през нощта се топлят в Рилския манастир. Заради шокираща сметка за тока са наложени икономии. Игуменът съобщава, че вече не се ползвали електрическите фурни, а готвили на дърва. Всичко това е заради тройната сметка за ток, която получили, таксували ги като предприятие

Пред „Телеграф” епископ Евлогий съобщава, че последната им фактура била за 28 000 лв.

„Ситуацията в Рилския манастир е такава, както и в цялата страна. Ние се отопляваме с нафта, вече сме на режим, наложен от нас самите. За да можем да издържим, пускаме парното 2 часа сутринта рано – заради ниските температури, 2 часа на обяд, вечерта и през нощта също пускаме по 2 часа, за да не замръзнат инсталациите. Ние вече изнемогваме, защото втора година сме на свободния пазар и имаме договор с фирма, според който не би трябвало да плащаме такива сметки. Хората обаче ни обясниха, че токът е поскъпнал за всички и няма какво да направим“, обясни дядо Евлогий. По думите му държавата е обещала да изплати някакви компенсации през месец февруари, но все още няма яснота кога и колко.
„Сметките ни сега са поне 3 пъти по-високи спрямо същия период за предходната година. Водим се, че използваме промишлен ток, но ние не сме промишлено предприятие. Високите цени обаче идват от многото техника – ние имаме фризери, компютри, секретар, там където се помещават охраната и СОТ са на електрически радиатори“, уточни игуменът. За да пестят от ток, в Рилския манастир вече не използват дори електрическите фурни в кухнята. Готвят предимно на печка на дърва, за да правят икономии. Високите цени дори се отразили и в посещенията. Заради по-скъпите горива все по-малко били посетителите в Светата обител. Друга причина за отлива на туристи била и пандемията.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here