Георги Станоев, на заден план, е силно притеснен за бизнеса си.

„Съсипан съм, на нулата съм. Миналата година имах 25 работника, сега са 20 и едва издържам. Сметката ми за ток от 3500 лв. стана 7000 лв. Готов съм да затворя като знак на гражданско неподчинение, ако до месец нямаме решение, излизаме на протест.” Това обяви Георги Станоев, който има заведение за бързо хранене в Костенец.

Бизнесменът присъства на среща в общината, в която участие взеха народният представител Младен Маринов, кметът на Костенец Йордан Ангелов и общинското ръководство, съветникът от ГЕРБ Георги Стоев, който е бивш началник на ЧЕЗ- Костенец, Анелия Томова –банков служител, Тодор Стойнов –зам. председател на ОбС, Ивайло Котларов-кмет на Момин проход , председателят на ОбС Иван Банчев, Ирена Иванова –управител на магазин за хранителни стоки, Младен Зарков –управител на завод за металообработване, Любка Кацарова и много други представители на бизнеса. На масата на обсъждане бяха поставени високите сметки за ток, които доведоха до високо напрежение в цялата страна.

Стана ясно, че община Костенец е получила последно фактура от 100 000 лв. за ел. енергия и местната управа е пред дилема как ще плаща този ежемесечен разход. Проблемите си изложиха и представителите на бизнеса.

„Консумацията и продажбите ми са намалели драстично. В сравнение с миналата година сметките за ток са завишени почти тройно, вече не се издържа, обречени сме на фалит. Как да покрия скока на тока, плащах по 3500 лв., а сега над 7 бона? Богатите стават все по- богати, а бедните по- бедни. Ако до месец нямаме решение на проблемите, излизаме на протест и ще поискаме оставката на правителство. Искаме да ни чуят, не може да чакаме. Готов съм и да затворя заведенията си в знак на гражданско неподчинение. Нека и общините да не работят, хлебозаводи, магазини, ресторанти, да спре животът, призовавам всеки българин да излезе, да блокираме магистрали, аз съм готов да го направя.”, каза Станоев. Той сподели, че през миналата година по времето на управлението на ГЕРБ от дребния бизнес са получили подпомагане по програмите. „В момента чуваме само на думи за компенсации и куп условия, на които да неотговаряш.”, споделиха присъстващите.

„Много страшно става. Кметът каза, че сметката за ток на общината е 100 хил.лв. Ще се опита за този месец да събере пари. Следващия месец ще е същото положението, ще бъдем принудени да спрем тока на уличното осветление, ще дойде ден да се затвори общината. Който и да дойде на власт, ще бъде наследник на този ужас. Ще стане страшно, военно положение, кой ще носи отговорност, къде е държавата?”, попита съветникът Георги Стоев.

Кметът Йордан Ангелов настоя държавата да подпомогне общините. „Нужни са компенсации за небитовите абонати – бизнес, общини, училища, детски градини, болници и т.н., очакваме решение в тази посока на централната власт. Никак не е приятно да чуем, че и бизнесът изнемогва. Надявам се да има помощ за общините, но и да бъде обърнато внимание на проблемите на работодателите, защото определено и те са на краен предел. Ние няма от какво да друго да спестим, освен от уличното осветление. Само за месец сметката за улично осветление е почти 21000лв., а преди три месеца е била 7000лв. Така обаче рискуваме да се увеличи битовата престъпност, но какво да направим, да спрем Домашния социален патронаж, абсурд? Или пък общинските предприятия, които осигуряват множество услуги за местното население?”, каза кметът. Той изрази съжаление, че предходното управление не е помислило за енергоспестяващо осветление и се ангажира с екипа си да работи в тази посока.

Обсъден беше и пътят Ихтиман – Костенец, който е в лошо състояние. След настояване от страна на община Костенец в началото на миналата година бе изготвен проект за него. „Изпратихме множество писма до отговорните институции. Мисля, че е вече крайно наложително да се инвестира и този участък да бъде ремонтиран реконструиран.” каза кметът на община Костенец Йордан Ангелов.

„Промяната“ е резултат от вече непосилните сметки за ток, които общината трябва да плаща. Председателят на Общинския съвет Иван Банчев, който е и сред все още работещите предприемачи в града, „дали ще падне правителството или не, това бизнесът не го интересува“. „Интересува го да има добри условия, за да работи, а не да фалира“, категоричен е Иван. Самият той разказа, че преди година сметките му за ток са били между 1800 и 2000 лева, а сега гонят 8000 лева. Уверих нашите приятели в Костенец, че усилията на ГЕРБ като парламентарна опозиция са фокусирани върху подкрепата за бизнеса, но предложенията ни за адекватни компенсации за цените на тока потъват в нищото. Парите трябва да отиват в бизнеса, а да не стоят и да пълнят сметките на НЕК. В същото време правителството се опитва да прехвърли проблемите на парламента, въпреки че това е тяхна работа.”, коментира народният представител Младен Маринов. Той е поел ангажимент да постави въпросите за ремонта на пътя Ихтиман – Костенец, както и за компенсациите за скъпия ток.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here