Роденият в град Велес- Македония, Димче Ямандиев, който от години живее в Дупница се поздрави с премиера на България Кирил Петков на коктейл в българското посолство в Скопие.
„Премиерът Кирил Петков е на теза да се започнат преговори и всичко, което трябва да се реши да се говори. Той заяви, че няма да отстъпи от националните интереси. В речта си в посолството Петков заяви, че открива фонд за обучаване на студенти от Северна Македония в България, които да остават на работа в България. Не стана дума за Дупница, знам, че майка му е родена в Дупница, но не му казах, че и аз живей в Дупница и съм зет в „града на барикадите“. Коктейлът продължи 1 час. Разказах му, че сме направили клуб за приятелство във Велес.“- каза Димче Ямандиев.
Ямандиев помага за осъществяването на плановете на Миле Врабевски през фондация „Българска памет” за изграждане на клуб на приятелството между България и Северна Македония във Велес.
Проектът вече е на финалната права, ремонтирано е помещение от 400 кв., вложени са 2500 евро, купени са нови маси, столове, климатици, телевизори.

„Оттук нататък добросъседството ще се измерва в реални, постигнати стъпки и резултати.“

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски днес. Това е първото официално посещение на премиера Петков в западната ни съседка и много нашенци го критикуваха.

„Първата стъпка трябвало да направят съседите, те да дойдат, но не на „колене“, защото ние първи ги признахме като държава и в учебниците ни няма обидна реч срещу тях, като е при тях.“- пише ни Тодор Врабевски.

„Нека бъдем позитивни, уверен съм, че Кирил Петков няма да отстъпи, речта на омраза трябва да бъде изкоренена. На 25 януари правителството на Северна Македония пристига в София. Българският министър-председател изрази задоволство от приятелския разговор с Ковачевски. Двамата правителствени ръководители бяха единодушни, че днешната среща ще даде тласък към нови възможности за обогатяване на взаимоотношенията между двете държави. Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха да бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история.“-“ – каза Яманджиев.

„Всяка седмица ще има срещи на съвместните работни групи, за да покажем на нашите народи, че добросъседството не остава само на ниво политически изказвания, а пътувания, бизнес и търговия“, беше категоричен премиерът Кирил Петков.

Като вече писахме, в този контекст министър-председателят Петков очаква съвсем скоро да заработи самолетната връзка София-Скопие.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

Димитър Ковачески благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация затова, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на Република Северна Македония.

По-късно двамата правителствени ръководители присъстваха на представянето на приложението „dDnevnik“, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков изтъкна, че тази иновация ще подпомогне диабетиците по-лесно да се справят с предизвикателствата на заболяването и посочи, че чрез подобни продукти страната ни може да има по-широко присъствие на световните пазари.

В столицата на Република Северна Македония двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

По-късно двамата министър-председатели откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие, а късно вечерта Кирил Петков държа реч и в българското посолство на стилен коктейл. Вижте видеозапис ТУК

Припомняме, че в С. Македония живеещия в Дупница Д. Ямандиев преживя истински кошмар през последните няколко седмици.

„Съдиха ме, уж съм ударил кола при паркиране, удариха ме с яки глоби.С глоби от над 1 300 евро и щети по колата му за 10 000 лв. ме удариха сурвакаха в родна Македония за това, че се наричам българин.

За „4Власт” Ямандиев съобщи, че на място всеки ще може да седне за сладки приказки на по безплатно кафе или сок. Той надзирава ремонта, пътуването до Северна Македония обаче се превръща в кошмар за него. „По обвинение, че евентуално при паркиране съм закачил друга кола получих присъда, която включва наказание от 250 евро плюс съдебни и полицейски разходи, освен това за 6 месеца оставам без право да шофирам. Всичко това, защото при паркиране имало вероятност да съм нанесъл щети на друго превозно средство. И това не е всичко, за две седмици имам две глоби, първата 1100 евра на дружеството и сега тази от 300. Едно ще кажа, клуб на приятелство между България и Македони ще има. Всеки момент той ще отвори врати.”, категоричен беше Ямандиев. Той разказа, че делото за ударената кола е пълен абсурд. Полицията го привикала, докато той седял на кафе във Велес. „Полицаите ме извикаха, питаха ме дали една от колите е моя, потвърдих и ме накараха да се легитимирам. Носех българските си документи. Бях подведен под отговорност по обвинение, че съм закачил една от колите. Закараха ме в болница, за да направят тест за алкохол и наркотици. Бяха отрицателни, но ме задържаха в полиция до 7 сутринта. Казаха, че не съм задържан, просто правили справка на документите ми. Пуснаха ме, но ме предупредиха, че ще дойде полиция, за да ме откарат до съда. В съда казах, че съм българин и бях съден както български гражданин, макар да знаят, че съм македонец. Накрая трябваше да се призная за виновен, за да ми върнат документите. Сега си получих документите и обжалвам глобата. но на път завчера за Скопие двигателят на джип Нисан, който си купих преди седмица изпуши. Оказа се че са ми сложили захар в резервоара. Ударите следват един след друг, но няма да ме сломят. Искам обидните квалификации и лъжливи фасти, нагнетяващи омраза срещу българия да бъдат извадени от образователната програма на Северна Македония, това е моята кауза, аз съм завършил „Българска История” в СУ „Климент Охридски“, разказа той.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here