3 деца с ковид в МБАЛ Самоков, д-р Ковачка: По 15-20 човека на ден чакаха прием при предишната вълна, сега по 5-6  

Управителят на болницата д-р Красимира Ковачка

Три деца с ковид се лекуват в болницата в Самоков. За „4Власт” управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка уточни, че в ковид отделението в момента са настанени 59 души, като трима от тях са на интензивно лечение.

В разгара на петата вълна в лечебното заведение отчитат, че при новите случаи инфекцията протича по- леко.

„Моето лично мнение на база наблюденията ми е, че този път пациентите прекарват вируса по – леко. По- често се свързват с личните си лекари, назначава им се лечение за вкъщи и се стига до по- малко хоспитализации. При предишната вълна през ковид отделението преминаваха по 15-20 човека на ден, стояха на стълбите и чакаха за прием. Сега има между 5-6 човека, а имаме дни и с по 2-3- ма на ден. В последните дни нямаме починали, по- тежко болните са заразени с делта варианта.”, коментира д-р Ковачка.  Тя призова хората да носят маски, да спазват дистанция и при най- малкия симптом и съмнение да търсят личния си лекар. Ковачка коментира, че в никакъв случай не трябва да се пристъпва към самолечение, защото това може да доведе до влошаване на състоянието. Управителят на болницата призова всички да се имунизират.

„Важно е да се отбележи, че нямаме човек с бустерна доза, който да се е разболял. Имаме 7 пациента, които повторно са се заразили с вуриса. Общо за декември през болницата са преминали 146 болни. Новото в МБАЛ Самоков са трите детски легла в ковид отделението, което с 80 легла общо. Три от тях са тези за децата и 3 интензивни.

Болницата е снабдена с всичко необходимо за лечението на пациентите, обезпечена е и кадрово. Имаме кислород, до всяко легло  има кислород, имаме нужните медикаменти, консумативи, включително и със скъпоструващите лекарства за ковид. Имаме достатъчно персонал, който да обслужва болните. Имаме 5 заразени от персонала, всички прекарват вируса леко и се лекуват в къщи. Очакваме да се върнат другата седмица на работа.“, каза д-р Ковачка и съобщи, че на 10 януари се е състояла последната среща на общинския кризисен щаб. Съгласно взетите тогава решения от 17 януари са забранени свиждането в болницата, с изключение на пациентите в терминално състояние. Спрян е плановият прием и плановите операции, приемат и оперират се само спешни случаи.

Управителят на болницата информира и за новите правила при карантината. „Новото е, че след престой от 10 дни в болница болният може да бъде изписан и още на следващия ден да бъде на работа. След 10 дни в болница отпада карантината. За контактните на заразени карантината вкъщи от 10 дни се редуцира на 7.”
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here