Управителят на "Ученическо хранене" Христо Пигов

„Работата в „Ученическо хранене” Дупница е много и това срещу нищо пари. Въпреки това, ние даваме всичко от себе си, продължаваме да се трудим и да топим дълговете.” Това коментира за „4Власт” Христо Пигов, запитан как си обяснява факта, че за втори път няма нито един кандидат по обявения конкурс от община Дупница за шеф на дружеството.
Както е известно, Пигов зае поста като временно изпълняващ длъжността през лятото на 2020 г., след като позицията беше освободена от Диана Борисова. През лятото и през декември на 2021 г. общината стартира процедура по избор на титуляр за поста, но кандидати нямаше. Така Пигов остава начело. Попитахме го какво е успял да промени, откакто зае поста.
„Ученическо хранене” вече не поднася студена храна на децата. Направили сме организация обядът да пристига при децата за около 30 мин., след като яденето е свалено от печката, в извънредни случаи максимум до 1 час. Правим и обяд, и закуски. В зависимост от поръчките за обяд доставяме между 400 и 500 порции, а закуските, които са безплатни, хапват всички ученици от първи до четвърти клас в общината. Екипът на „Ученическо хранен” работи дневна и нощна смяна. Нощната смяна прави закуските между 20 и 4 часа. Дневната готви обедите от 6 до 14 часа. В „Ученическо хранене” има 5- има готвача, екипът се тества за ковид по два- три пъти на седмица. Миналата седмица шофьорът ни даде положителна проба и се захванах с доставките. С този сменен режим, при който работим, аз съм на смяна по 24 часа. Звънят ми в 1, в 2 през нощта, ставам, какво да направя, като от това зависи храната на децата.”, сподели Пигов.
Той коментира и трудностите около пандемията, скока на цените на тока, храните, горивата…
„Последната ни фактура за ток от декември 2021 г. е 7100 лв. Добрата новина е, че успяхме да стопим около 16-17 000 лв. от дълговете. През ноември сумата беше 80 000 лв., а сега е около 63 000 лв. Успяхме да спечелим и делата по обжалваните актове, които имаше дружеството. Те са на стойност около 6000 лв. и са още от времето на Борисова. Сериозен удар по нас беше, че загубихме едни 16 000 лв. по програмата за безплатен плод и мляко, също от времето на Борисова. Там са вложени 9000 лв. наши средства, останалото трябваше да е печалба. Програмата е такава, че „Ученическо хранене” изпълнява, а след това се дава отчет пред Министерство на образованието, от където правят плащане. Започнаха обаче да мотаят отчетния период, Беше 90, стана 120 дни и накрая не признаха разхода, което е удар за нас.”, обяви Пигов.
Припомняме, че от миналата седмица цените на храната бяха завишени с между 10 и 15%. В менюто се залага на по- здравословна храна, което налага и скока. Пилешката супа е на цена от 1,50 лв., а зеленчуковата е 1 лв. Децата хапват кюфте по 80 ст,, пилешкото фрикасе е 2 лв., карначето с гарнитура 3 лв, което е най- скъпото нещо в менюто.
Както съобщихме, в „Ученическо хранене” останаха разочаровани от помощта в размер на 5610,80 лв., която им беше отпусната на Министерство на туризма, тъй като са се надявали на 93 000 лв.
„Останахме много излъгани. Подадохме документи, беше обявено, че помощта ще бъде 30% от оборота, а ден преди Нова година министърът излезе и каза, че вместо 30, ще се плащат 1,4%. Така получихме само 5600 лв.”, заяви Пигов. Парите планирал да вложи за нови печки и посуда. Въпреки това, не са се отказали от идеята за обновяването и не спират да следят за програми, по които може да получил финансиране за покупките. „Ще кандидатстваме и по програмата 60/40, от където да свием разходите за заплати и осигуровки.“, каза управителят.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here