Туристическото дружество „Осогово“ в Кюстендил е отличено като най-доброто за 2021 година, съобщи секретарят му Силвия Михова. Тя посочи, че Управителният съвет на Българския туристически съюз /БТС/ е оценил ТД „Осогово“ като най-добро дружество с бази, което има множество качествени туристически прояви през изминалата 2021 г. Другото дружество, получило приз за най-добро в страната, но неразполагащо с бази, е варненското „Черноморски простори“, посочи Михова.

Секретарят на кюстендилското дружество допълни, че БТС е оценил цялостния принос през всичките години от съществуването на дружество „Осогово“, с които то е допринесло за успешното развитие на туризма, „съхранявайки заветите на Алеко Константинов и предавайки ги от поколение на поколение“.
Туристическото дружество „Осогово“ в Кюстендил е основано през 1914 година и е едно от най-старите дружества, учредено в България.


Целта му е създаването на условия за упражняване на туризма в различните му видове и форми, активен отдих сред природата, развитие на ориентирането, алпинизма и спелеологията, колотуризъм, воден туризъм, екотуризъм, туристическа самодейност, привличане на повече млади хора.

Дружеството е собственик на две хижи, хотелски комплекс и ресторант, като всичките обекти са възможна изходна точка за изкачване на първенеца на Осоговската планина – връх Руен.

„Една от приоритетните задачи на дружеството е насочена към развитието на детския и ученически туризъм“, каза Силвия Михова. Тя посочи, че ТД „Осогово“ организира походи и обучения на деца от детски градини и училища. Инициатор е на конкурси за рисунка, засаждане на дървета, почистване на планината, както и скаутски лагери, състезания.

„С участието си в различните инициативи, децата придобиват познания за планинарството като средство за физическо и духовно въздействие, необходима екипировка, ориентиране в планината, работа с карта и компас, ходене по различни планински терени, оцеляване и оказване на първа долекарска помощ. Дружеството участва в много проекти с ученици от всички училища, което повишава осведомеността на децата и младите хора в изучаването и опазването на биоразнообразието и застрашените видове в региона.

Сред основните задачи на дружеството са направата на маркировка и обезопасяването на туристическите маршрути и пътеки, както и поддържането им. Дружеството участва и в изработката на пътеводители, карти и табла, указващи маркираните пътеки и зони за отдих.

В събота, на 22 януари, ще има зимен празник в местността Студен кладенец в Осоговската планина. „Предвидени са много изненади за малки и големи, дано да имаме и сняг“, каза Михова. Празникът започва след 9.00 часа. Общината в Кюстендил осигурява автобусна линия до там, а децата ще ползват транспорта безплатно.

Към дружеството има клуб по колоездене„Велоспорт“. Всяка година те се включват в състезателното изкачване от Кюстендил до връх Руен – „Осогово Рън“. В района има много атрактивни обекти и дестинации, в които интереса нараства и се включват все повече участници.

     Клубът по воден туризъм – „Струма 2012” към дружеството, всяка година през май организира Национален воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора, Русе и др. Клубът участва в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир Жребчево, горното течение на р. Тунджа и други.

     Клубът на туристите ветерани към ТД „Осогово“ всяка година е домакин на националната среща на ветераните. През месец юни в продължение на  три дни за  празника на черешата туристи от цялата страна ни гостуват и опознават района. Така те имат възможност да се запознаят с местните традиции и забележителностите.

     Туристически хор „Осоговско ехо“, под ръководството на диригента Димитър Цветков участва във всички прояви на града и се изявява и печели отличия на много фестивали из страната. Нека им пожелаем здраве и още много успехи, защото техните песни ни правят повече българи.

    Международен туризъм   Дружеството успешно развива връзките си със своите съседи от Македония и Сърбия. С развети национални знамена  на връх Руен и на пирамида 106 при село Жеравино всяка година се събират туристи от трите държави.

     Пешешоден туризъм   Екскурзионното летуване е най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение. Те са най-добрият начин за почивка в планината.

     Дружеството активно работи с Областна администрация, Община Кюстендил, БЧК, РЗИ, Планинска спасителна служба, Горско стопанство, Читалище „Братство“, Отдел култура към Община Кюстендил и участва в редица съвместни мероприятия.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here