Доц. Ангел Кунчев
Вероятно с варианта Омикрон ще се сложи край на пандемията. Това каза в „Денят започва“ по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него обаче Омикрон може да привикне към нашия организъм и да стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно, добави той.

Доцентът изтъкна, че вече достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. „Хора, които са боледували от Делта варианта, се заразяват и с Омикрон. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип“, обясни той.

„Епидемиолозите и хората, представящи Министерството на здравеопазването, не са едни лоши чичковци, дето искат да пречат на обучението на децата. В екипа, в който работя, има четири жени. Те имат и деца и внуци. Вълнуват се много от това какви мерки ще наложим“, каза здравният инспектор.

„Ако разпространението е такова, каквото виждаме в момента в Бургас, в София-област, Благоевград, Перник, то по естествен път, когато 20-30 процента ти отпаднат от учениците и от родителите, учебният процес се проваля. Вижда се това на места“, добави той.

„Епидемиолозите имат пълната свобода да го обсъдят на заседанията на областни щабове и да се вземе най-правилното решение. Няма смисъл да чакаме 30% от децата да не са в клас, за да предприемем мерки“, коментира експертът.

Кунчев прогнозира, че най-вероятно в областите Благоевград, Бургас, София-област, Перник ще се наложи онлайн обучение.

„Приемаме малки деца с тежка форма на заболяването. В големите университетски болници имаме такива случаи, макари и да са малко“, предупреди той.

Слюнчените тестове, които се използват за учениците, не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата, заяви експертът.

„Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Ако погледнете картата на континента, ще видите, че все още България и Румъния са в най-светлите краски, но предстои и ние да понесем последствията от заразата“, добави той.

„Средната заболеваемост в Европа е над 2000 на 100 000 население, а при нас в най-засегнатите области е около 1000-1200. Тепърва през следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев.

Той съобщи, че вероятно у нас ще се използват и ваксините „Новавакс“.

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани, заради което ще има повече тежки случаи“, изтъкна доцентът.

„Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин – горивен материал за епидемията. Има какво да изгори в една бъдеща зараза“, добави той.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here