В Благоевград стягат опит №3 за гласуване промяната на такса „смет”. Това ще стане на сесия в четвъртък. На председателския съвет днес беше решено на 20 януари местния парламент да заседава по Дневния ред на несъстоялата се миналата седмица сесия. Припомняме, че тогава в зала влязоха едва 9 съветника от 41- членния ОбС. Присъстваха Калоян Ханджийски, Албина Анева, Кирил Ваклинов, председателят Радослав Тасков и от ГЕРБ Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Кирил Илиев, Красимир Роячки и Давид Петров, отсъстваш от групата беше само Йосиф Кочев. Всички останали оправдаха отсъствието си с ковид. Сега големият въпрос е дали тази седмица ковид вълната, заляла народните избраници, ще отпусне хватката си, за да се гледа важната точка. Освен корекцията на такса „смет” по план трябва да се обсъди и избирането на временна комисия за подбор на съдебни заседатели.

Както е известно, промяната в налога за отпадъците предвижда за жилищни имоти в града таксата да бъде завишена от 1,1 до 2,9 промила, за предприятията да се намали от 6 промила на 5,7 и за вилни зони и селата да стане от 12 на 7 промила.

През декември предложението вече беше гласувано и получи одобрението от местния парламент, но беше върнато от бившия областен управител. След три седмици обаче задуха вятърът на промяната и предложението вече не се радва на подкрепа. Ябълката на раздора е вдигането на таксата за града. Кметът Илко Стоянов мотивира корекцията, като подчерта, че няма друг областен град с толкова ниска такса, освен това той уточни, че събраните средства ще се разпределят за социалната политика на общината. Стоянов подчерта важността на програмата за финансиране на ин витро процедури за семействата с репродуктивни проблеми.

Присъстващите на сесията от миналата седмица възнегодуваха срещу поведението на колегите си.

„Вероятно има заговор, не си го обяснявам това отсъствие на съветниците, потресен съм. За първи път се случва такова нещо.”, коментира Красимир Роячки.

Калоян Ханджийски обаче припомни, че подобен сценарии с празна зала се е състоял и при опита да бъде гласувано отстраняването от поста на предишния председател на Общинския съвет Андон Тодоров.

„Това е неуважение към гражданите. От кого бягат? Допускам, че има и болни, но не е сериозно да отсъстват 32-ма души.”, коментира липсата на кворум Ханджийски.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here