XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ е вече в историята. В продължение на над 5 часа вчера, стадиона в Симитли се превърна в своеобразна сцена за едни от най – добрите кукерски групи от цялата страна.

В дефилето участие взеха 16 групи, от които 9 от община Симитли и 7 гостуващи от различни краища на България – Пиперков чифлик, Бачево, Благоевград, Перник, село Александрово, общ. Павел Баня и село Варвара.

Стотици ревностни пазители на една от най – старите ни традиции за пореден път показаха, защо Симитли е ДРЕВНАТА ЗЕМЯ НА КУКЕРИТЕ и защо в нашата община се прави най – хубавия фестивал на кукерските и маскарадните игри.

 

Под краката им земята се тресеше, а публиката с интерес наблюдаваше какво се случва на стадиона и извън него. Сред участниците във фестивала се открояваха уникални бабугери, колоритни старци, атрактивни мечки и мечкари, красиви хора, облечени в народни носии, попове и всякакви други персонажи – кой от кой по – интересен и впечатляващ.

Във фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ участие взеха и много млади българи, деца, та дори и две малки бебенца, родени съвсем скоро. Възрастни също не липсваха, като тяхната основна задача бе да покажат и научат децата, внуците и пра – внуците си що е то Сурва и защо трябва да продължат традицията и да я предадат на идните поколения.

Фестивалът на кукерските и маскарадните игри в Симитли премина при строг контрол, свързан с въведените противоепидемични мерки в България. На стадиона се допускаха единствено публика и участници, които притежават „зелени сертификати“.

Всички групи, които дефилираха на нашия фестивал, изказаха специални благодарности към кмета на община Симитли Апостол Апостолов и всички останали, участвали в организацията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, че не са се отказали от провеждането на фестивала, защото в трудните времена, в които живеем, и участници, и публика са имали нужда да се докоснат до магията на кукерските и маскарадните игри и заедно да се помолят – да сме изгонили злите сили и да ни чака една успешна и най – вече здрава нова 2022 година!

Председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров поведе кукерската група на квартал Ораново по време на XVIII-то издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Кукерска група „кв. Ораново“ е една от най-многобройните кукерски групи. Наброява над 150 участника и е с ръководител Вилимир Александров.

Кукерската група от село Полена отново впечатли публиката на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ със своите бабугери.

Неин ръководител е кметът Веселин Топузов. Групата се състои от 100 участника.

Най – възрастният участник е Смилен Шопов на 64 години, а най – малките участници са Борислав Благоев Йончев и Ивана Добромирова Кюпова на 1 годинка.

Невероятно представяне направи кукерската група на село Крупник по време на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Ръководител на групата е кметът Иванка Чакалска, която заедно с кмета на Симитли Апостолов поведоха хорото. Една от най-многобройните и награждавани групи, взимащи участие в традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри ,,Симитлия – Древната земя на кукерите” в град Симитли, е групата от село Крупник.

С голямо вдъхновение и ентусиазъм местните сурвакари се подготвят за този ден. Цялата група се състои от мъже, жени и деца и наброява 200 (двеста) маскирани изпълнители, от които около 60 деца.

Групата се състои не само от малки и големи бабугери с кожи, а също и от старци, булка и младоженец, мечка и мечкар, поп, дяволче и други. Старците от Крупник са едни от най – внушителните и атрактивни участници в традиционния фестивал.

Групата, като цяло, всяка година представя най – хубавите и оригинални маски и костюми.


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!

ОТОРИЗИРАНО ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

БОБОШЕВО ДО ГАРАТА

ИЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА АКТ 2!

ЗА КОНТАКТ: 0889 429032

ДА ПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА, ТЯ Е НАШИЯТ ДОМ!Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here