Три са вариантите за изграждане на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, стана ясно на работно заседание

Час по-скоро да започне проектирането на скоростния път „Рила“. Това е разпореди строителният министър Гроздан Караджов на работно заседание с ръководствата на Агенция „Пътна инфраструктура“, Института по пътища и мостове, „Автомагистрали“ и ДНСК.

Става ясно, че се предвижда трасето да е с дължина около 170 км и да бъде разделен на два участъка – ГКПП „Гюешево“ – Дупница и от Дупница до АМ „Тракия“.

Обсъден е бил и забатаченият проект за АМ „Струма” през Кресненското дефиле. От Министерството информират, че ще са нужни общо около 3 млрд. лева за проектите за магистралата Русе – Велико Търново, за обходния път на Габрово с тунела под Шипка и за участъка от „Струма“ през Кресненското дефиле.

Става ясно, че от автомагистрала „Струма“ почти изграден е участъкът от Благоевград до Крупник, но следва 500-метров подучастък, при който е регистрирано свлачище, което трябва да се укрепи. Разрешението за това ще е готово през април, а необходимият срок за укрепването му е една година, съобщиха от АПИ. Участъкът при виадукт „Железница“ от АМ „Струма“ ще приключи след укрепване на свлачището, а тунел „Железница“ се очаква да е готов в средата на тази година.

Възможните варианти за изграждане на последния лот на магистралата – през Кресненското дефиле, са три. Докато не бъде избран един от тях, не може да се премине към никой от следващите етапи от изпълнението и не може да бъде поставен срок за завършването.

„Инвестиционният процес е бавен, затова трябва да сме далновидни и да разработваме колкото може повече технически проекти за инфраструктурни обекти, които да се изпълняват и след години.“ , обяви  вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, информират от МРРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here