Т. Киряков: Надявам се да ме одобрят за асистент, аз и сега помагам, Митко се нуждае от рехабилитация

Милка Иванова и Вената Асенова: Димитър е добър човек, но заради Силвия децата му избягаха, помагахме, а тя ни обиждаше, теглила е бързи кредити

На топла храна от „Ученическо хранене” в рамките на 3 месеца ще може да разчитат Димитър Стоилов и Силвия Динева. Както съобщихме, Димитър Стоилов е на легло с изцяло ампутирани крака, а спътницата му Силвия е с инсулт. Тя също е с ТЕЛК. Двамата са приютени от дупничанката Малинка Войнова в апартамент в жк „Бистрица” в Дупница. Председателят на Общински съвет Дупница Костадин Костадинов, общинският лидер на СДС Станислав Страшимиров, управителят на „Ученическо хранене” Христо Пигов със съдействието на „4ВЛАСТ” осигуриха да се доставя храната до дома им, като закупиха с лични средства купони за хранене, с което поне малко да се облекчи положението им.

Христо Пигов и председателя на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов.
Георги Ваклинов и Станислав Страшимиров

На място разбрахме, че до 20 януари ще се разбере дали Димитър Стоилов ще има най- сетне и дългоочаквания личен асистент. За момента той е лишен от услугата, макар да не може да се обслужва сам.

Техният съсед Тодор Киряков ще се заеме с грижата за 74- годишния мъж, ако бъде одобрен. И в момента той придвижва документите им в общината, пред Социални грижи, ТЕЛК и помага с каквото може. Освен от личен асистент, Димитър Стоилов се нуждае от електрическа инвалидна количка, за да може да излиза. Със съпругата му обявиха, че дъщерята на Димитър продала тази, с която разполагали. От голяма полза ще бъдат и ортопедично легло и вана на колела. Надяват се и на общинско жилище. „Няма ли начин да се осигури рехабилитатор, който да го раздвижва, да се правят някакви масажи, тъй като от залежаването положението на Димитър се влошава? Трябва да има начин да се осигури някаква грижа за него. От ампутацията на краката му минаха 8 месеца, доскоро изпитваше страшни болки, все още не може дори да седне.”, каза Тодор Киряков. Операцията на Димитър Стоилов е била животоспасяваща, получил е запушване на кръвоносните съдове, от там гангрена, което е застрашавало живота му. Припомняме, че семейството обвини дъщерята на Димитър, че точила пари от кредитната им карта. Той има и двама синове. Днес в дома им са идвали полицаи, те са поискали от възрастния мъж да напише жалба, но той не е успял. Със съпругата му Силвия обявиха, че са ужилени с 1500 лв., заради което са без стотинка от няколко месеца напред.

След репортажа за Димитър и Силвия с нас се свързаха Милка Иванова и Вената Асенова. Двете споделиха, че лично са помагали на двамата, но са останали потресени от отношението на Силвия. „Тя постоянно навиква Димитър, той е много добър човек, но си пати заради нея. Тя е причината децата им да се дистанцират и да не желаят да общуват с баща си. Преди малко говорихме с единия от синовете му. И дъщеря му преди време се грижеше за него, не е вярно, че ги е обрала. Смятаме, че кредитната картата е у тях и тя изобщо не я пипала. Помагахме им с каквото можехме, но срещу нас се изсипаха грозни обиди и какви ли не квалификации.”, споделиха двете. Милка Асенова е трябвало да бъде личен асистент на Димитър, по думите й, решението се забавило, защото от комисията не правили посещения заради пандемията. Тя обяви, че с Венета лично са говорили със собственика на частната болница в Дупница д-р Ени Лефтеров, който е осигурил рехабилитатор, който напълно безплатно е правил процедури на Димитър. Запитана защо са получили това отношение, при положение, че са помагали, двете отговорихме: „Защото се застъпвахме за Димитър и правихме забележка на Силвия, когато го хока. Виковете й се чуват в целия блок.” „Тя ме обижда, детето ми й даде 20 лв., които не му върна.”, сподели Милка. „Купих стек цигари за 50 лв. на Димитър и ме обвиниха, че съм ги откраднала. Силвия тегли бързи кредити и е задлъжняла. Купува скъпи електроуреди, скари и т.н. каквито малко хора имат. Зная, че има прахосмукачка за 500 лв.”, коментира Венета.

Вижте репортажите във видеото:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here