Съветникът от БСП И. Станчев с ковид, тревожи се: Няма да мога да гласувам „против” вдигането на такса „смет” в Благоевград

Иван Станчев

Ковид 19 повали съветника от БСП Благоевград Иван Станчев. Цялото семейство се оказало с положителни тестове, всички се чувстват добре, но са под карантина. Затова и Станчев няма да може да присъства на утрешното заседание на Общинския съвет, на което на повторно гласуване ще бъде подложено коригирането на такса „смет” в общината. За селата и бизнеса таксата пада, но за града е предвиден скок.

„За съжаление, заразата ковид ще ми попречи утре да се противопоставя на една друга зараза, завладяла колегите ми от Общински съвет. Утре няма да мога да гласувам ПРОТИВ ограбването на благоевградчани чрез БЕЗОБРАЗНОТО увеличение на такса смет с над 200%.”, сподели Станчев. БСП ще гласува против предложението.

Както вече информирахме, утре съветниците ще трябва да решат за втори път дали налогът за жилищни имоти в града да бъде завишен от 1,1 до 2,9 промила, за предприятията да се намали от 6 промила на 5,7 и за вилни зони и селата да стане от 12 на 7 промила. Първото решение за това, взето през декември, беше отменено от областния управител.

По повод корекцията в промилите за града, която разбуни духовете, кметът Илко Стоянов е категоричен, че не става въпрос за увеличение, а за изравняване на ставките. „Предвиждаме за домакинствата в Благоевград промилите да станат от 1,1 на 2,9, с което се опитваме да постигнем изравняване на ставката с останалите областни градове. Дори с повишаването в Благоевград ставката ще бъде по-ниска, например от Пазарджик, където е 4,7, Добрич и Хасково, където е 3.5, Враца – 3. Изобщо не става въпрос за печалба, приходите ще бъдат разходвани с цел обезпечаване на социалните функции на общината.”, заяви кметът Илко Стоянов.

Такса „смет” в общината не е променяна от 2009 г., когато минималната заплата е била 240 лева.

В Благоевград беше сформиран и Инициативен комитет срещу готвената промяна, който се обяви против идеята.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here