Община Самоков разнася храна с очуканата кола за кучета, читател: Социално слабите в категория „животни” ли сме вече?

„С очукания опел, с който карат за кастрация бездомните кучета в Самоков, разкарват храна от социалната кухня. Ние, социално слабите хора, в категория животни ли сме?”, това попита наш читател, който е бил учуден да види как порционът му се вади от колата- кучкарник. Той е сред 180-те потребители на „Социалния домашен патронаж”, който работи в помощ на възрастни и самотни хора, като на място се готви храната.


Оказва се, че се е повредил един от новите електромобили, които общината закупи именно с цел за разнасянето на храната по селата. Затова сега на паркинга пред социалната кухня в жк „Възраждане” в Самоков до двете новички коли, се беше наредил и очуканият опел.


„В това ли се изразява услугата „Домашен социален патронаж”, това ли е социалната политика на община Самоков? Потребител съм на социалната кухня и зная, че доскоро храната я доставяха с нов специализиран електрически автомобил. Разпитах, оказа се, че новото возило е аварирало и в момента е в сервиз. Това е наложило да се ползва кучешкият автомобил. Питам се от толкова много закупени автомобили от администрацията до този ли се стигна и то за доставката на храната на възрастните и самотни хора? Нареждане на кмета Владимир Георгиев ли е, или някой друг е взел решение за този абсурд? Положено ли е някакво усилие поне колата да бъде дезинфекцирана?”, пита човекът.


Отидохме на място и видяхме как двама служители товарят храна в бял опел с надпис „Община Самоков”. В задната част на автомобила висяха сезал и въжета. В купето няма задни седалки, храната беше във пластмасови щайги, които се поставяха на пода на автомобила.


Патронажът е важно социално звено, обслужва над 180 души на ден, които ежедневно получават обяд и вечеря. Обядът е на тристепенно меню, а вечерята е с основно ястие и десерт. Всеки работен ден в трапезарията на Домашния социален патронаж се разпределя храната според меню за деня и се доставя до домовете на потребителите. Стойността само на храната е 7,26 лв., а самата издръжка на услугата е доста повече. В крайната сума за издръжката се включват и разходите на трапезарията – консумативи, ток, вода и др., заплатите на персонала. На място работят 15 човека.
Ползвателите на услугата са трудноподвижни хора и такива, за които приготвянето на ежедневна и разнообразна храна е почти невъзможно.


През миналата година община Самоков спечели проект на стойност 43 000 лв., с които кухнята на Домашния социален патронаж беше ремонтирана.
Общината участва със съфинансиране в размер на 10% от сумата или 4 360,87 лв. Електромобилите, с които се разнася храната, също са закупени по проект.
Очакваме позицията на община Самоков във връзка със случая.

По принцип, храната се кара с новите коли. сн: архив
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here