10% скок в цените на закуските на „Ученическо хранене” Дупница, чакали от държавата 93 000 лв. помощ, взели 5600

Управителят на "Ученическо хранене" Христо Пигов.

Скок между 10 и 15 % в цените на храната, предлагана на децата от общинското дружество „Ученическо хранене” са в сила от днес, съобщи за „4Власт” управителят Христо Пигов.

„Цените на горивата, на тока, на храните са все нагоре. Не може да издържим без да вдигнем и ние стойността на предлаганата храна. Сметките ни за ток скочиха двойно. Миналата година плащахме по около 2700 лв., сега за същия период получаваме фактура, която гони 6000 лв.”, коментира Пигов.

Както съобщихме, в края на годината дружеството изскочи в списък на Министерство на туризма за отпусната помощ. Лептата за „Ученическо хранене” бе в размер на 5615,80 лв.

„Останахме много излъгани. Подадохме документи, беше обявено, че помощта ще бъде 30% от оборота, а ден преди Нова година министърът излезе и каза, че вместо 30, ще се плащат 1,4%. Така, вместо планираните 93 000 лв., получихме само 5600 лв., които ще стигнат да си платим тока за един месец. А искахме да купим нови печки, посуда…”, заяви Пигов.

Припомняме, че през ноември Общинският съвет одобри помощ в размер на 10 000 лв. от общината за дружеството. Парите бяха нужни за погасяване на задължения за авансово платени закуски, задължения към доставчици, сметки за ток и неплатени задължения към персонал и осигуровки. Стана ясно, че сумата все още не е преведена по сметките на „Ученическо хранене”. към 31 октомври фирмата обяви задължения от възлизат на 81 904 лв. Пандемията и извеждането на учениците от клас нанесе тежък удар по дейността.

В момента е в ход конкурс по избор на управител, тъй като Пигов е със статут на заемащ длъжността до назначаването на титуляр на поста.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here