„Кюстендилска вода” настъпва към Дупница, до 14.01 шефът иска информация за служители, абонати и сметките на ВиК Дупница

Кметът на Бобошево Крум Маринов, до него са управителят на ВиК Дупница Илия Илиев, ОбС шефът Костадинов, кметът на Дупница Методи Чимев и зам.- кметът на Кюстендил Р. Плачкова.

„Кюстендилска вода” настъпва към Дупница. В общината, която се опитва от над половин година да напусне водната асоциация, е получено писмо от областното водно дружество, в което управителят Йордан Гогев настоява за предоставяне на пълната информация за сметки, партиди и служителите на ВиК Дупница. В Кюстендил очакват цялата информация до 14 януари.

На заседание миналата седмица общините върнаха за дообработка бизнес плана на „Кюстендилска вода“.

„Кюстендилска вода” трябваше да стане оператор в Дупница от началото на миналата година. Прът в колелото на водната асоциация сложи община Сапарева баня, която отказа да се консолидира. Това лиши областта от възможността за финансиране на ремонти със средства от Европа и накара местната управа в Дупница да поиска напускане, поне докато не се намери начин за европейско финансиране. Реалното решение за напускане обаче минава през одобрението на 2/3 от участниците в асоциацията. До момента от Дупница внасяха на три пъти искането за това, но така и не получи одобрение.

На среща през лятото с бившия зам.- министър на МРРБ и представители на ВиК Холдинга надеждите на община Дупница за повече средства за ремонти на мрежата бяха попарени. След тази среща беше взето решението на ОбС за напускането. На кадъра са ОбС шефът К. Костадинов, В. Върбева, кметът методи Чимев и общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов.

Община Дупница е в АВиК по силата на договор от 5 април 2016 г. за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията на територията на общината.
В писмото, с което се иска информацията, нужна на „Кюстендилска вода”, за да поеме контрол над ВиК Дупница, Йордан Гогев се позовава на разпореждане на „Български ВиК Холдинг” ЕАД от 22.01.2021 г. Документът касае именно приемането на действия по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги на потребителите на новоприсъединената територия на община Дупница, от страна на „Кюстендилска вода”.
Още днес „Кюстендилска вода” иска да получи пълен архив на базата данни на работниците и служителите, работещи във ВиК Дупница и пълни права на достъп до базата данни на счетоводната програма. Всичко това в комплект с досиетата на работниците и служителите.
До 14 януари в Кюстендил очакват данните на абонатите и партидите на ВиК Дупница с информацията за всеки абонат. Също така се очаква счетоводна сметка на дружеството, подробна оборотна ведомост и актуална сметка за задълженията към ЧЕЗ.
Припомняме, че на проведеното миналата седмица заседание на АВиК общините върнаха за дообработка предложения бизнес план на „Кюстендилска вода” с разписана цена на водата до 2026 г. Според разчетите, за тази година кубик вода бе предвидено да струва 2,62 лв., през 2023 г-2,94 лв., за 2024 г.- 3,29 лв., за да стигне до 3,68 лв. през 2025 г. и 4,12 лв. през 2026 г.
Според представените финансови отчети от ВиК Дупница в последните години дружеството събира около 2 млн. лв. приходи всяка година, толкова са и разходите. Цената на водата не е променяна от 10 години и е на ниво от 1,37 лв. От община Дупница негодуват срещу обещаните 150 000 лв. инвестиции на година от водната асоциация, които определят като крайно недостатъчни. ВиК Дупница има свои бизнес план с калкулирано увеличение в цената на водата, но той не може да бъде внесен в КЕВР, докато дружеството се води част от асоциацията.
Припомняме, че през есента община Дупница изтегли безлихвен заем от 1 млн. лв. за ВиК Дупница. Парите ще бъдат вложени за спешни ремонти в селата Самораново, Крайници и Яхиново.

Дни преди новата година приключи и конкурсът за избор на нов управител. Комисията избра Красимира Иванова от Благоевград. От назначението я дели одобрението на Общински съвет Дупница.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here