Санданчанката, пробола по 30 пъти с нож децата си, не е психично болна, изправят я пред съда

Изправят пред съда Кристина Дунчева от Сандански, която уби с нож двете си деца в края на 2020 г. От окръжната прокуратура Благоевград пишат, че не е установено младата жена да има психично разстройство, както твърдеше защитата. Случаят потресе не само Сандански, но цяла България. Кристина уби с нож 5- годишния си син и 3- годишната си дъщеричка. От прокуратурата съобщават, че експертизите показали, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

Днес Окръжна прокуратура – Благоевград, е предала на съд 32-годишната Кристина. Срещу нея е повдигнато обвинение за тежко престъпление, убийство на двете й малолетни деца, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за пострадалите.

Установено е, че тя е живяла на семейни начала с Георги Трайков в жилище в гр. Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил синът им, две години по-късно – през 2017 г., дъщерята.

На 19.11.2020 г., докато била у дома с децата си, майката извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата. Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, които плачели от болка и ужас, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа. Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата.

В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго, освен личностово разстройство – емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата. Дунчева има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност.

Понастоящем обвиняемата е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here