Бунт назрява в Перник заради отмяната на „Сурва”. Както вече информираха, от общината съобщиха, че са получили писмо от Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, с което той информира местната управа, че провеждането на фестивала е невъзможно на фона на растящия брой на заболелите от ковид.

Това на практика е третата поредна година, в която фестивалът, запазена марка и емблема на Перник се отменя. През 2020 г. „Сурва” нямаше заради водната криза, в която изпадна Перник, след това фестивалът беше „повален” от ковид, както очевидно ще се случи и през тази.

На брифинг днес от общината информираха, че са получили писмо от здравните власти, в което е записано, че провеждането на фестивала е невъзможно.

Перничани обаче не може да се примирят с положението. В социалните мрежи валят постове с призив за организирана на протест, включително и пред парламента. Хората се оплакват от двоен аршин, тъй като на много места кукери вече дефилираха.

Има обаче и хора, които одобряват мерките и забраната. Иначе, в края на годината от община Перник работеха здраво по организацията и по всичко изглеждаше, че фестивал ще има. След нова година обаче се отбелязва подем в броя на новите случаи на ковид, като седмичният ръст на заболеваемостта е ударил 125,71% като нараства и броя на хоспитализираните.

От общината информираха, че заявка за участие в празника са дали 70 групи от цялата страна, отделно имало и международни групи. Утешението е, че все пак по селата празникът ще се състои на 13-и и 14-и януари.

Припомняме, че преди няколко години „Сурва“ влезе в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here