Бомба! Името на Николай Галчев изплува във фалирано дружество на община Банско, съветници в шок: Кметът Иван Кадев скри всичко от нас, но иска 26 000 лв. заем, за да го „доприключи“!

Кметът Иван Кадев и бизнесменът Любомир Галчев.

Нова бомба гръмна на сесията днес в Банско при разглеждане на докладна с вх. №ОС-01-845/09.11.2021г. от Иван Кадев – кмет на Община Банско, относно отпускане на безлихвен заем на „Спорт Добринище“ ООД от 26 000 лв.

„Харизваме стадиона на някого ли, заради дълг от 300 000лв.“- пита Благой Кишев.

https://www.facebook.com/obs.bansko/videos/274653514646974

„Дружеството е затънало в дългове, над 200 000 лв., не работи от 2 години, няма никаква дейност, но тайно е назначен управител, човек от екипа на кмета Иван Кадев.“- разкри на сесията общински съветник, чието име не бе съобщено.

„Реално дълговете му са над 600 000 лв.“- твърдят общинари, пожелаи анонимност.

„26 000 лв. са нужни за хонорари по закриването му, всичко е разходи.“- поясни администратор.

„Така и баба може да управлява!“- звъняха десетки банскалии с коментари в един дух.

„Когато се провеждат процедури за общински дружества, съветниците в Банско не се уведомяват, дружеството няма средства и дейност от 2 години и сега сключва договор за 26 000 лв, кредит, а принсипал е общинския съвет, как е станало избирането на новия управител, човек на общинска администрация е назначен, всичко това без знанието на съветниците.“- потвърди негов колега.

Как се позволява толкова лесно да се стигне до тук, с цел обогатяване на един бизнесмен с общинско дружество, искам ревизия.“- обяви трети съветник.

„Кажете какви са отношенията ви с Николай Галчев и по какъв начин е свързан с фалита на общинското дружество, стана въпрос на комисия, сега отговорете пред всички“- обърна се общински съветниккъм кмета Иван Кадев, но той се престори, че не е чул въпроса и не отговори пред камерата.

Фирма „Галчев инженеринг“ взе поръчката за ремонта на Младежкия дом в Дупница, но после не стъпи на обекта, които се изпълнява реално от Калин Георгиев от Дупница. На снимката Крум Милев разговаря с управителя Любомир Галчев на първата копка на проекта.

„Много сме близки с кмета на Банско, имаме едни от най- сериозните обществени поръчки в Банско и околията, правим улици, водопроводи, инфраструктурата на общината.“ – каза Любомир Ганчев през лятото за 4ВЛАСТ, но днес отказа коментар по темата.

Вижте скандала около 2–25 -тата минута: ТУК

Справка в ТР показа следната схема:

Фирма Свързана форма
ОРБЕЛ ДИВЕЛОПМЪНТ ЕАД виж СПОРТ ДОБРИНИЩЕ – Едноличен собственик на капитала
БД СПОРТ – БАНСКО АД виж „СПОРТ ДОБРИНИЩЕ“ ООД – Съвет на директорите

Статус

Активен

ЕИК/ПИК101650009Регистрация по ЗДДСДа – BG101650009 от 2006-03-10 на основание чл. 96 от ЗДДС (Задължителна регистрация)Дата на регистрация2003 годинаНаименованиеБД СПОРТ – БАНСКОТранслитерацияBD SPORT – BANSKOПравна формаАкционерно дружество (АД)Седалище адресБЪЛГАРИЯ, гр. София, р-н Средец, ул. Съборна, 14, ет. 5  Виж на картата
Има 40 фирми на този адрес виж фирмитеПредмет на дейностИЗГPAЖДAHE И EKCПЛOATAЦИЯ HA TУPИCTИЧECKИ И CПOPTHИ OБEKTИ, KAKTO И ИHBECTИPAHE B TAKИBA, PAЗBИTИE И ПOПУЛЯPИЗИPAHE HA ФИЗИЧECKOTO BЬЗПИTAHИE И CПOPTA, OPГAHИЗИPAHE HA CПOPTHИ… прочети ощеСъвет на директорите„АРУНА АДВАЙЗЪРИ” ООД (свързан с 9 фирми)
„ГЕОМИН ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД (свързан с 2 фирми)
„БРИСК КЪНСАЛТИНГ ЕНД СЪРВИСИС“ АД (свързан с 2 фирми)ОРБЕЛ ДИВЕЛОПМЪНТТранслитерацияORBEL DIVELOPMENTПравна формаЕднолично акционерно дружество (ЕАД)Седалище адресБЪЛГАРИЯ, гр. София, р-н Илинден, ул. КУКУШ, 2, в сградата на Бизнес парк А, ет. 16  Виж на картатаПредмет на дейностPAЗBИTИE HA ИHBECTИЦИOHHИ ПPOEKTИ, ИHЖEHEPИHГOBA, MAPKETИHГOBA, TЪPГOBCKA И ПOCPEДHИЧECKA ДEЙHOCT, БЛAГOУCTPOЙCTBO И ИЗГPAЖДAHE HA ИHФPACTPУKTУPHИ OБEKTИ, KAKTO И BCЯKA ДPУГA ДEЙHOCT, KO… прочети ощеСъвет на директоритеРАДКА НИКОЛАЕВА ГАЛЧЕВА (свързан с 17 фирми)
КОСТАДИН ИВАНОВ КОСЕВ (свързан с 16 фирми)
НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ (свързан с 17 фирми)

НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – свързани фирми

Фирма Свързана форма
СПОРТ ДОБРИНИЩЕ ООД виж Николай Костадинов Галчев – Управител
ПИРИН ХЪНТ ООД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съдружник
НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Управител
ГАЛЧЕВ ХОЛДИНГ АД виж Николай Костадинов Галчев – Съвет на директорите
НОВО ХИМКО ЕАД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
РЕНТ КОМ 2012 ЕООД виж Николай Костадинов Галчев – Управител
БЕЛС ПРОПЪРТИ ООД виж Николай Костадинов Галчев – Съдружник
КОМПАНИЯ ЗА РАЗВИТИЕ И ИНВЕСТИЦИИ НА ДОБРИНИЩЕ-КРИД АД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
СИРЕНА ГИГ ЕООД виж Николай Костадинов Галчев – Управител
Струма Инвест 2014 ЕООД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Управител
ОРБЕЛ ДИВЕЛОПМЪНТ ЕАД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
СТРУМА ХОЛДИНГ ЕАД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
НИКОЛАЙ ГАЛЧЕВ ЕТ виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Физическо лице търговец
ПРОПЪРТИ КАМП АД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
ДОБРИНИЩЕ БГ АД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
БИЛДИНГ ГРУП КЪНСТРАКШЪН ООД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Управител
БД СПОРТ – БАНСКО АД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Съвет на директорите
ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРИН БЛАГОЕВГРАД“ АД виж НИКОЛАЙ КОСТАДИНОВ ГАЛЧЕВ – Надзорен съвет
„Поздравявам председателя Костадин Загорчин за едно, че направи страница във ФБ и излъчва на видео сесията, нека хората да видят кой какво прави. Така трябва! Разбирам, че е страшно неприятно, валят обвинения от управници срещу съветници, че търсили вниманието на медиите. Естествено, че как иначе да се види какво се върши тук?“- обяви Благои Кишев.
През 2019 година се допрахме до информация, че 99 фирми висят на общината с 5 млн. лв.
Начело на класацията от некоректни платци е „Добринище ски“ с дълг от почти 600 бона.
Точно 99 са фирмите с неуредени публични задължения към хазната на Банско, като общата сума, която не е постъпила в бюджета, надхвърля 5 млн. лв. Между 5 и 500 000 лв. имат да дават собственици на хотели, жилищни комплекси, търговски обекти, земи и други. Това сочат актуализираните данни на сайта на общината, публикувани в края на месец август, 2019 г.. 20 от некоректните платци трябва да внесат по над 100 000 лв., а с най-много – 574 679 лв., продължава да виси фирма „Добринище ски“ АД, която освен лифта стопанисва и хотел „Добринище“, както и хижите „Гоце Делчев“ и „Безбог“. Утешителното е, че спрямо предходната година акционерното дружество е стопило част от невнесените налози, които са били 641 578 лв., и през настоящата те са с 66 899 лв. по-малко. Както е известно, „Добринище ски“ от няколко години е обявено в несъстоятелност и е в ръцете на синдик, а през май 2019-а, видно от Търговския регистър, съдът е одобрил списък с приети вземания на НАП, като има иск и от общината в Банско.
На второ място по борчове е „Манхатън Груп“ ЕООД,
собственик на хотелски комплекс „Сапфир Резиденс”. Неговите дългове са се увеличили драстично и вече са 551 126 лв., при положение че миналата година са били 171 506 лв. Британецът Найджъл Хоул и неговата „ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД пък само е удвоил сумите, които има да дава – от 256 444 лв. миналата година до 456 360 лв. сега. Фирмата също е в ръцете на съдия-изпълнител.
Сред тези, които трябва много да внасят, е и „БД Турс“ ООД, притежаващо обявения преди няколко години в несъстоятелност и за продан хотел „Танне“. Към днешна дата дружеството трябва да плати с над 15 000 лв. повече от 2018-а, или 443 857 лв.
„Банско Тур” ЕООД, собственик на хотел „Тринити”, също тежи на хазната със 186 347 лева. Значителните 60 000 лв. – невнасяни с години данъци, е успяла да покрие „Би Ди Би 6” ООД, представлявана от 8 британски граждани. Сега тя има да брои още 102 367 лева.
161 000 лв. не е платило дружеството на банскалията Емил Балев
и съдружника му Виктор Константинов „Би Пи-21“ ООД. Собствеността му вече е притежание на съдия-изпълнител, като част от имуществото на апартаментния комплекс в курорта е обявена на публична продан. Все пак близо 30 000 лв. са успели да наваксат за една година от „Би ПИ-21“. Името на Балев, който е бил председател на ски федерацията от 1995 до 2000 г., фигурира като управител или съдружник в редица фирми. Той беше заявил инвестиционни намерения и в разложкото село Баня, където чрез „Банско Терме“ ЕООД възнамеряваше да изгради на мястото на бившите оранжерии внушителен рекреационен комплекс, но строителство все още не е стартирало.
Със задължения от 141 449 лв. в черния списък е също „ЕМ БИЛД Инженеринг” ЕООД. Фирмата е представлявана от Ивайло Иванов, а като съдружници фигурират имената на разложкия бизнесмен Николай Божанов и Катерина Божанова, както и софийското дружество „Истейт Инвестмънт БГ“ ЕООД.
В кюпа са още „ФОУР груп” ООД (185 859 лв.) за земя в местността Момин гроб, също дадено от община Банско на съдия-изпълнител. Дружеството е с чуждестранно представителство в лицето на испанците Хосе Гонзалес и Мигел Алварес и още 4 тамошни фирми като съдружници. „СИТИ строй 1” ЕООД има да плаща 152 359 лв., „Пирин турс” ЕООД, стопанисващо хотел „Нарцис” – 242 107 лв., а „Родина турист 97” АД – 238 214 лв.
Сред големите длъжници е „Ди Ем Ди Дивелопмънс“, която също се представлява от чужденци – шестима ирландски граждани. Непогасените й задължения към Банско възлизат на 183 635 лв. С такива от над 100 бона са още „Фин Ин 64“ ЕООД, „Грато Инвестмънт“ ООД, „Ес Ти Си Билдинг груп“ ООД, „Пирин Спрингс Мениджмънт“ ЕООД и „Шамрок Девелъпменс“ ЕООД.
Към момента не е обновен списъкът на физическите лица, които са в същата категория – над 5000 лв. дълг. Миналата година в него бяха вписани 14 имена. Сред тях бяха и
4-ма от наследниците на поета Никола Вапцаров.
Конкретно – братовият му син Никола, неговата съпруга Светла, техният син, също Никола, както и Борис Вапцаров, роднина от страна на сестра им Райна. До 2018-а те бяха натрупали общо невнесени 163 499 лв. за данъци на хотел „Шато Вапцаров“, магазин в центъра на Банско и сграда на ул. „Пирин“.
Интересно е, че в последните дни най-малкият Вапцаров – Никола, отново влезе в новините, след като оглави инициативния комитет за издигането на доскорошния омбудсман Мая Манолова за кмет на София, която през юни обяви, че подготвя законопроект в защита на длъжници с финансови затруднения. Сред последните обществени роли на наследника на поета са тази на общински съветник в София от партията на Георги Кадиев и зам.-кмет в екипа на бившата кметица на „Младост“ – Десислава Иванчева. Всъщност няма нищо странно в това, че Вапцарови не смятат за нужно да си плащат данъците, предвид факта, че водят дело, с което искат да придобият собственост върху къщата-музей на великия си предшественик.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here