„Съдебна реформа е необходима. Изненадвам се обаче как с лекота се редуцира съдебната реформа до структурна на институциите. Съдебната реформа трябва да обхваща правилата, по които работим. Не чувам никакви правила за промяна на законите. НК е от 1968 г. Той не би могъл да обслужи новите условия в страната.

Според него полицаите са работили много усърдно по случая с Колев и АМ „Хемус“, той се е почувствал притиснат до стената и е решил да сътрудничи като издаде тези, които са над него по веригата за присвояване на десетките милиони за ЛОТ-5 от магистралата.

„В рамките на това желание полицаите са поканили прокурорите да дойдат и да удостоверят с присъствието си, че ще облекчат съдбата на обвиняемия, ако даде показания. Това обаче не е възможно. НК не позволява договаряне и облекчаване на процесуалната съдба срещу показания, с които се уличават други“, заяви Сарафов и уточни, че такова споразумение за сътрудничество има в САЩ, но в България споразумението е само за признаване на вина и то едва след приключване на разследването. Затова той призова за промяна на НК и на НПК, за да се подобри инструментариумът за работа на разследващите и на прокуратурата.

„Очевидно има едно неразбиране на отговорностите и на закона от страна на колегите от полицията. Те очевидно не са разбрали, че прокурорите не могат да отидат и да обещаят това, което се е искало от тях. Това е една грешка в комуникацията и непознаване на закона от страна на полицията“, каза още Сарафов. Той си обясни пропуските и с това, че полицаите работели с много по-малко формализирани правила.

„На тях нещата може би им изглеждат много по-лесни, но за прокурорите не е така. Ние работим по едни тесни законови рамки, от които не можем да излезем, защото в някои случаи бихме могли да извършим и престъпление“, добави зам.-главният прокурор.

По разследването за магистрала „Хемус“ очевидно има неразбиране на закона от страна на колегите от МВР, смята шефът на националното следствие

Разследването за трагедията на магистрала „Струма“, при която загинаха  45 македонски граждани, е към финалната си фаза. Очакваме три експертизи, може би ще са готови преди Коледа.

Това съобщи по БНТ директорът на Националната следствена служба и зам.-главен  прокурор Борислав Сарафов.

„Автобусът буквално се е нанизал на мантинелата. Има две категории на скоростта – разрешена и съобразена. Имаме представа за скоростта, но ще изчакаме автоекспертите. Скоростта е била по-скоро несъобразена. 90 км/ч са били надхвърлени“, добави той.

Сарафов уточни, че изискванията към водач на автобус са по-завишени отколкото към другите шофьори. „Затова е било необходимо скоростта да е съобразена, независимо от маркировката и пътните условия. Няма причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка“, смята шефът на следствието.

Той припомни, че по казуса „Своге“ пътният участък бил изследван и се оказало, че пътя не отговаря на необходимите стандартни изисквания. Имало и сигнали от кмета.

„Не сме взимали проби от пътя при катастрофата на „Струма“, но той отговаря на условията“, уточни Сарафов.

По думите му към момента мнението на колегите му било по-скоро за човешка грешка.

„Съдебната реформа е необходима“, каза още шефът на националното следствие. „Изненадвам се обаче как се редуцира до структурна реформа на институция. Тя трябва да обхваща и промяна на устройствените правила, по които работим. Не чувам гласове за промяна в нашите закони. Наказателният кодекс е от 1968 г. Необходимо е осъвременяване както на НК, така и на  НПК“, обясни той.

Според  него през последните години законодателят се ангажира да завишава санкциите, но не и да редуцира това, което трябва да се работи по общия ред и това, което може и по-съкратена процедура.

Сарафов припомни, че искри между МВР и прокуратурата са прехвърчали и преди.  Той посочи конфликтите Иван Татарчев – Богомил Бонев, конфликтът между бившия шеф на ВКС Иван Григоров и  Никола Филчев.

„Обществото не печели. Не съм убеден, че има война, по повечето казуси има синхрон“, смята той.

Сарафов представи и своя версия по разследването за магистрала „Хемус“ и  Борислав Колев, правейки уточнението, че не познава случая в детайли.

„Колегите от полицията работят усърдно и са притиснили с доказателства обвиняемия. Той се е почувствал притиснат до стената и е искал да подаде информация за тези, които са над него във веригата, и е поискал да облекчи съдбата си. Това обаче не е възможно. Българският закон не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания“, каза Сарафов

Той обясни, че това го има в американската система, но не и в българската. „Нашето споразумение е за признаване на вина и е след приключване на разследванвето“, каза той.

„Очевидно има неразбиране на закона от страна на колегите от полициията“, добави Сарафов.

По думите му оперативните служби работят по по-опростени правила. „На тях нещата може да им изглеждат по-лесни, но ние работим по ясни  законови мерки“, обясни той.

„Хубаво е да познават и закона. Вместо да говорим за структурни реформи защо не се приеме споразумението да бъде развито и в нашата правна система“, каза още зам.-главният проукрор.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here