Мартин е властелинът на площада в Дупница, дупничани: Вдигали сме го от релсите, хвърля се пред колите

34- годишният Мартин Иванов от Дупница е владетелят на центъра на Дупница. Няма дупничанин, който да не е виждал парцаливия и окаян млад мъж. Той е известен с това, че от години проси на входа на централния храм „Св. Георги Победоносец”. Дупничани разказаха през екипа ни шокиращата новина, че са вдигали Мартин от жп релсите. „Вдигали сме го от релсите, излиза на улиците директно пред колите като камикаджзе. Непредвидим е, неконтролируем. Спеше по пейките пред черквата или на площада, но вече не го прави, защото младежи го пребиваха и се гавриха с него. Сега нощува пред входа на следствието или на служба „Земеделие”.”, това разказа младежи докато го снимахме Мартин. Те обявиха, че той диша бронз и не говори, но може да пее. Пуснаха и видео, на което е заснет как пее песни на Тони Стораро. „Як фен е на Тони Стораро, не може да говори, издава само междуметия, но пее.

Преди време се движеше с един касетофон и дънеше по площада с него, но явно са го счупили. Щом е запомнил песните, значи не е съвсем безнадежден случай и може да бъде изцелен. Такива като него в града са още 30 души, но няма институция, която да се погрижи за тях. Мартин е в това положение вече над 10 години, от малък. Има хубаво семейство, две сестри, които обаче не може да се справят и го изгониха. Има и трима братя, единият живее в Италия и му помага.” Стана ясно, че през зимата Мартин не е на улицата, а го прибират в места за временно настаняване. Със затоплянето на времето обаче той се връща на старите си местообитания.

„Всяка година кметът на Дупница Методи Чимев го спасява от студа като урежда да го настанят в домове за временно настаняване. Връща се като чисто нов човек- чист, с подрязани нокти. Но на третия ден се преобразява в старото си аз. Той така си е свикнал, не може, а може би и не иска да живее като нормалните хора.”, смятат хората. След публикацията на видеото много хора се свързаха с нас с въпроса къде да намерят Мартин, защото искат да му помогнат.

Той може да бъде забелязан в центъра на Дупница, през ГУМ или пред храм „Св. Георги”.

Той непрестанно е по площада, в разгара на политическата кампания беше сред посрещачите на кандидата за президент Анастас Герджиков. Мартин седеше плътно до предизборната шатра на партията. Много хора смятат, че единствената помощ за такива хора е да се намери начин те да бъдат включени в пазара на труда и да имат постоянна работа. Например в Китай те са впрегнати в залесяването на гори.

На живо Мартин във видео:

 
Вижте видеоканала ни:


4 COMMENTS

  1. Институциите в Дупница не желаят да участват в обществени инициативи като залесяване на гори,събиране на билки.Оправдават се че немогат да се ангажират с организация.Но за ислани кредити са първи,защото демокрацията преобрази хората като ги направи безотговорни и аутсайдери извън системата.

  2. Вземете му помогнете , сигнализирайте нужните служби , за настаняването му в дадено вид било то социално или лечебно заведание ! Не го снимайте , виждали сме го !

  3. Джелял: как да не го снимат ти чуваш ли се, нали трябват лайкове и да се генерира поток… Ако беше за нещо друго особенно някоя тъпотия, щеше да се вдигне олелия до небето…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here