„Заради тези 600 000 български граждани, които за пореден път дадоха своето доверие, гарантираме че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Ще отстояваме демокрацията, законността и спазването на Конституцията.” Това обяви Десислава Атанасова след днешните консултации с президента Румен Радев.

„Месеци на “чегъртане” и репресии белязаха тази година, особено по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втора политическа сила в 47-мото Народно събрание.  От свое име и от името на ГЕРБ-СДС аз поемам ангажимент, че при необходимост бихме помогнали на новото правителство със съвет.  Ние имаме политическия опит и експертизата.

За да има добро управление, е необходимо да има силна и знаеща опозиция. Всяка грешка на управлявaщите ще бъде осветявана!

Изразявам несъгласие относно позитивната Ви оценка по отношение на дейността на служебното правителство. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото служебното правителство не успя да отговори на очакванията на българските граждани.

Не сме оптимисти за това, което предстои за България. Реалността показва, че страната ни е изправена пред редица кризи. Необходимо е единение, трябва да се създаде нов тип диалог между партиите в парламента, трябва да се изграждат мостове.

Обществото ни е разделено, защото служебното правителство и президентската институция положиха усилия да го разделят. Надявам се с началото на новия Ви мандат стилът на управление да е друг.

Сериозно притеснени сме, че репресивните органи на държавата тормозиха членове и симпатизанти на определени политически партии. По време на избори нахлуха в университети, а днес и в българска медия.

Призоваваме президентската институция да вземе отношение относно нахлуването в редакцията на вестник “Труд”. Тъй като служебното правителство е пряко подчинено на президента, Вие сте длъжен да оповестете кой и защо е издал заповед една медия да осъмне с барикадиран вход.

Политическите партии и президентската институция трябва да бъдат гарант за свободата на гражданите и за свободата на словото на медиите.”

„Последните две служебни правителства стабилизираха страната и показаха, че е възможно управление, което да обединява опита и усилията на хората с различни политически възгледи. Нужни са общи усилия, за да може постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Това касае всички български граждани.” Това пък заяви държавният глава Румен Радев.
„Убеден съм, че на база на вашия богат политически опит, вие разбирате новите реалности след изборите и очаквам, както и обществото, наистина силно и отговорно поведение на опозиция“, обърна се към представителите на политическата формация Румен Радев.
Румен Радев посочи, че президентската институция не се намесва в работата на изпълнителната власт. „Спазвам строго Конституцията и никое правителство, било то служебно или редовно, не ми е подчинено“, посочи той. Държавният глава припомни, че темата за медията и казусът с неплатените от нея наеми към Министерството на културата вече е била повдигана публично, включително от трибуната на Народното събрание. „Още тогава, вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имахте достатъчно ресурси“, коментира президентът Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here