Кирил Добрев беше в Дупница при короноването за председател на Александър Анин за лидер на БСП.

Човек, близък до Корнелия Нинова, е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов през обществени поръчки. Това обяви пред БНТ Кирил Добрев, който е член на Националния съвет на БСП, в отговор на обвиненията на председателя на партията, че вътрешнопартийната опозиция е отгледана от Бойко Борисов.

Добрев отказа да назове човека, когото има предвид. Спомена единствено, че става въпрос за член на Изпълнителното бюро на БСП. Той първо искал да изчисти този въпрос вътре в партията, а после ще представи информацията публично. Затова очаквал лична среща с Корнелия Нинова.

Румен Гечев: Човекът, който е получавал обществени поръчки по времето на ГЕРБ, е Кирил Добрев

Бензин за Народното събрание, за училища и детски градини, това е правил Кирил Добрев, докато Борисов е бил власт, стана ясно от думите на Гечев

Кирил Добрев настоя, че виждал в „Продължаваме промяната“ единствената възможност за отстраняването на ГЕРБ от управлението. Според него обаче БСП не трябва да участва с министри в новия кабинет, защото не била в позиция да поема подобни ангажименти. По думите му няма жив министър от правителството на Жан Виденов, който да не е в преговорните екипи.

Нинова готова да работи денонощно за съставяне на правителство

Още не е решила дали да се кандидатира за председател на БСП

„И след като тези хора днес са лицето на БСП след петгодишна реформа и обновление – по-добре да не участваме в правителството„, изтъкна Добрев и допълни: „БСП постигна най-ниския си резултат исторически. И от тази позиция ти не можеш да водиш такива преговори. Нямаш моралното право. Да, трябва да подкрепиш управление, което да свали ГЕРБ и да отдалечи ГЕРБ от властта. Но да влезеш вътре, да поемаш политически ангажименти, да поемаш управленски ангажименти – за мен е самоубийство.“

Кирил Добрев коментира още, че всяка партия излиза от управление с по-нисък рейтинг. Затова според него не е добре за БСП да участва в правителство след слабото представяне на изборите.

„Ние сме в менгеме между две десни партии и с опозиция – още две десни партии – как ще мине лява идея, освен ако не е разписано“, попита Добрев.

Искащите заседание на НС на БСП: Подписката ни е легитимна, имаме право по устав

Подписалите са изпратили и индивидуални имейли…

Според него сега е моментът партията да се съсредоточи върху решаването на вътрешните си проблеми.

„Според Корнелия Нинова червените линии в преговорите са джендърите и Република Северна Македония. Ами, ако дойде нов лидер и очаква да постави червена линия бедността“, попита Добрев.

„Това да помогнеш на бедния, да помогнеш на този в нужда – е изконно задължение. А днес се делим на такива, които гонят джендърите и които са против зелените сертификати. Нинова се държи като заместник-председател на Волен Сидеров и на Коцето от „Възраждане“ с подобно поведение. С подобно поведение заедно с тях ще се реди да влезе в парламента след 4 години„, убеден е той.

Веднага се свързахме с Кирил Добрев, той отказа да съобщи името, което затвърди убеждението ни, че пуска кюр- фишеци.

Човекът, който е получавал обществени поръчки по времето на ГЕРБ, е Кирил Добрев.

Това заяви пред БНТ проф. Румен Гечев.

Зареждане на бензин за Народното събрание, за училища и детски градини, това е правил Кирил Добрев по време на правителствата на Бойко Борисов, стана ясно от думите на Гечев.

Коментарът му по повод изявлението на Кирил Добрев от вчера, че член на ИБ на БСП е получил 150 млн. лв от обществени поръчи по времето но Борисов.

Разпределението на министерските постове в следващия коалиционен кабинет ще е 8 от „Продължаваме промяната“, четирима от БСП, трима от „Има такъв народ“ и двама от „Демократична България“, съобщи още избраният за депутат от левицата Румен Гечев.

 

В отговор на уточняващ въпрос той добави, че разпределението е съгласувано на първата среща с първата политическа сила „Продължаваме промяната“, която ще е мандатоносителят, а в разговорите си с останалите партии той не е чул възражения.

 

След това партиите ще трябва да предложат хора за конкретните постове, но предполагам, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий при обсъждането трябва да бъде капацитетът на съответния кандидат – дали той притежава необходимия опит и качества, за да може да осъществи политиката зад която стои коалицията, а не само неговата партия, посочи Гечев.

По думите му, след като се формулира коалиционното споразумение, ще бъдат обсъдени и конкретните постове.

„Не сме обсъждали имена в БСП“, каза той. „Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели, програми и документи, каза той.

„Формулата е по съгласие с първия разговор, който проведохме с представители на ПП, а в неформални разговори с колеги от другите групи, виждам, че няма проблеми с тази формула“, каза Гечев.

„Без БСП няма как да има правителство, така както не може и без другите потенциални три партньора“, каза той.

„Ако участват служебни министри, те ще бъдат от квотата на партията на промяната. Ние служебен министър нямаме. Можем да предложим четирима наши министри в бъдещия кабинет“, посочи Румен Гечев.

Коментарът на левицата е, че по време на дискусиите с останалите три партии е било постигнато съгласие по редица въпроси, но остават и такива, които са спорни. По тях според БСП предстоят допълнителни разговори и лидерска среща. На срещата с работните групи днес Корнелия Нинова е обявила, че трябва да има писмено коалиционно споразумение с ясни и конкретни политики.

 

Румен Гечев определи подхода първо да се подпише коалиционно споразумение като много правилен.

„Би следвало, ако се подпише такова споразумение, в следващите дни. Това, предполагам, ще стане още в първите два-три дни на новия парламент, след това да се пристъпи към кадрови решения, така че да посрещнем Коледа с ново правителство“, обясни Гечев.

По част от спорните теми между четирите партии е редно да се изчака приемането на бъджета за следващата година, за да се види какви харчове в услонията на криза са реални, смята Гечев.

„Това, което знам е, че е постигнато всяка партия да получи според парламентарната си тежест, а вече конкретните ресори – би следвало от тези квоти да се подберат хората, които са най-добре подготвени“, коментира Гечев разпределението на постовете в правителството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here